06/14/13 06:44
(http://nellyo.wordpress.com/)

ERT: солидарност

Реакциите по повод закриването на гръцките обществени радио и телевизия са показателни за състоянието на медиите и медийната политика в Европа. Най-активен е Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който   категорично квалифицира закриването като безпрецедентно, подкрепи работещите в ERT и веднага се насочи към осигуряване на алтернативни възможности за разпространение на програмите на ERT. В писмо до Барозу президентът на EBU Филипо изразява позицията, че Европа не може да остане безразлична към прекратяването на ERT и призовава за отмяна на решението. Съветът на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, международни журналистически организации се обявиха против решението. Директорите на 50 европейски медии, включително БНТ и БНР, се обръщат към правителството на Гърция с настояване да възстанови незабавно  дейността на ERT.

EBU – вероятно също с безпрецедентен жест на солидарност – върна  ERT в ефир. На главната страница на EBU има съобщение, че организацията оказва техническа помощ на гръцките обществени радио и телевизия за разпространение на програмите, като не носи редакционна отговорност за съдържанието. Новинарските предавания на ERT NET достигат до европейците чрез сайта на EBU и по сателит.

В Гърция премиерът е изразил изненада от негативните реакции, в понеделник е предвидено обсъждане в парламента. Същевременно правителството предупреждава, че разпространение на програми с логото на ЕРТ в нарушение на законодателството cе санкционира.

Официално Брюксел не коментира събитията в Атина като  нарушаване на правото на ЕС, но в медиите има такива оценки  – вкл. оценки на масовото уволнение от гледна точка на трудовото законодателство. Независимо от факта, че актът на Самарас все още се нуждае от парламентарно одобрение, в съобщенията вече се говори за новата компания, вкл. обсъжда се дали  ще се иска служителите – ако са били сред уволнените – да се отказват от дължимите компенсации.

Гръцките събития са поредният повод в държавите от ЕС да се говори за бъдещето на обществените радио и телевизия.

Според говорителя  на Самарас ЕRТ не е свещена крава – но ЕК в съобщението си изрично подчертава, че в никакви икономически обстоятелства не могат да се поставят под заплаха базисни за европейската демокрация ценности като медиен плурализъм, свобода и културно разнообразие.


Публикувана на 06/14/13 06:44 https://nellyo.wordpress.com/2013/06/14/ert/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване