06/14/13 18:38
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ДАНС, ПО-ДАНС, НАЙ-ДАНС И ОТВЪД

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ Новото правителство в България опитва да овладее ключови позиции в МВР и специалните служби, докато бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе обвинен официално от прокуратурата и е разследван за афера с незаконно подслушване. От Пловдив слушаме Пламен Асенов.

- Пламен, вместо стъпки в икономическата и социалната сфера, първата работа на правителството Орешарски са промени в спецслужбите. Има ли логика това поведение?

- От гледна точка на социалистите има две логики, Фили. Едната е публична, другата – не. Първата е, че ГЕРБ, както управляващите твърдят, и по-специално бившият вътрешен  министър Цветанов, през мандата си извадиха зъбите на ДАНС, като я превърнаха в чисто аналитична организация. А в същото време овладяха МВР и го използваха като инструмент за налагане на политическата си воля, за рекетиране на бизнеса и т.н. Затова и социалистите, освен че веднага взеха оставките на шефа на ДАНС и Главният секретар на МВР, прокараха и явно предварително подготвен проект да се прехвърли ГДБОП в състава на ДАНС.

- Повечето оценки за това действие са критични, но защо, какъв е проблемът в случая?

- Тук също нещата се раздвояват, Фили. От една страна, стигаме до втората спомената логика, онази, непубличната. Това е желанието на БСП и ДПС да си върнат загубените при ГЕРБ позиции, разбирай – влиянието си в различни сфери на бизнеса, включително в сивия сектор, а и в черния, където са концентрирани приходите от контрабанда, пране на пари и други апетитни дейности. За целта на тях им трябва силна машина, в която на ключови позиции да има предани на тях, а не на предишните управляващи, хора. И в момента като по учебник виждаме да се случва точно това.

Другият проблем, Фили, е че така ДАНС на практика може да се превърне в нещо като политическа полиция в полза на управляващите. Впрочем, в някакъв смисъл тя беше така замислена и създадена през 2008 година от тогавашния министър-председател, лидер на БСП, но и главен патрон на сегашното правителство, Сергей Станишев. Само че по една или друга причина тогава не стигна времето идеята да се реализира напълно. Сега, с включването на ГДБОП в състава на ДАНС, службата вече съчетава не само стандартните си контраразузнавателни функции, не само разследването на финансови измами и възможностите да реализира всичко това в цялата страна, но има и вътрешни, чисто полицейски функции – при това съчетани с капацитета на най-силното и добре подготвено полицейско ударно звено. С други думи, ДАНС стана прекалено силна спецслужба, която наистина може да бъде използвана от управляващите за всякакви цели. Доколкото, разбира се, те самите успеят да я контролират. Защото нещата стигат и по-далеч – тази служба в момента всъщност не се контролира адекватно от никого.

- Защо, нали тя по закон пряко е подчинена на премиера, следователно той осъществява и съответните контролни функции?

- Формално да, Фили, но в действителност нищо такова няма и няма как да се случи. Премиерът, всеки премиер – а сегашният Пламен Орешарски пък със сигурност – нито е специалист в сферата на сигурността, нито му е работа да следи по цял ден какво законно или незаконно замислят българските джеймс-бондовци. Идеята, че министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, тъй като е истински професионалист, а вече е бил и шеф на ДАНС, та значи познава системата отвътре, ще върши тази работа лоялно спрямо премиера, е като идеята да се даде на гладно куче кренвирш, а то, от социална съпричастност, доброволно да го подари на друго гладно куче. Е, не става. И при това положение съвсем неслучайно в България се чуха вече гласове, че е възможно да се стигне да следния парадокс – не премиерът или управляващата коалиция да реализират властта си със законната помощ на ДАНС, а ДАНС да управлява цялата страна чрез премиера и цялото правителство, пълно с министри със специални обвързаности. Или зависимости може би е по-точно да кажем, не знам.

- Пламен, къде в този процес, за който говорим, се вписва историята с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той получи вече официално обвинение от прокуратурата и се разследва, но все още не е ясно точно за какво.

- Формалното обвинение, Фили, е в някакво престъпление, което аз, пък и мнозина в тази страна, за първи път чуха тези дни – престъплението „допустителство”. Оказва се, че то вероятно е доста тежко престъпление, защото максимално възможното наказание за него е цели осем годни затвор.

- Но какво означава това „допустителство”?

- Цитирам, за да съм максимално точен. Означава, че „като вътрешен министър Цветанов не е изпълнил задълженията си за правно осигуряване на дейността за използване на специално оборудване, с което съзнателно е допуснал негови подчинени лица да извършат престъпление по член, алинея и т.н.” Преведено на човешки – бившият вътрешен министър не е издал нарочна вътрешно ведомствена заповед, която допълнително да регламентира мътните правила, по които МВР от край време използва тъй наречените Специални разузнавателни средства и по специално – подслушването. В случая възраженията на самия Цветан Цветанов и неговия адвокат звучат съвсем логично. Първо, те са получили само текста на обвинението, но не и каквито и да било доказателства, свързани с него. Второ, детайлното регламентиране на дейността със СРС-тата е  възможно единствено след като се приемат нови закони за МВР и специалните служби, каквито впрочем ГЕРБ подготви и внесе в Парламента. Трето – няма обвинени и наказани хора от самото МВР за реално извършване на незаконно подслушване, та да може на тази база да бъде обвиняван министърът, че е допуснал те да го сторят. Четвърто – ако за допустителство се обвинява Цветан Цветанов, то прокуратурата трябва да направи същото и със сегашния председател на Парламента и бивш вътрешен министър в Тройната коалиция Михаил Миков, както и с всички останали предишни вътрешни министри, които също не са регламентирали подслушванията и по времето на всеки един от тях имаше огромни скандали с това.

С други думи, Фили, предстои да видим как ще се развие тази драма около Цветан Цветанов и какви са нейните истински причини. Засега обаче според мен ставащото прилича повече на наказателна акция срещу бившия вътрешен министър, отколкото на сериозно обвинение и начало на истински процес за търсене на отговорност от страна на бившите управляващи изобщо.

Забележка: Програмата на радио SBS, част от която е и този разговор, по случайност се излъчва точно по времето, когато днес, петък, 14 юни, българският Парламент гласува едно от най-срамните решения в своята история изобщо – избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС. За съжаление, не знам дали да се блазня от мисълта или да се псувам грозно заради цялата логика на текста, която изобщо не противоречи, напротив, потвърждава идеята, че българската комунистическа проруска и пробандитска върхушка, която ни управлява в момента, е готова на всичко в името на своите частни интереси и интересите на кукловодите си. Очевидно е също, че ако тя не бъде изритана колкото може по-скоро от властта, пораженията, които ще нанесе върху българските национални интереси, този  път наистина ще бъдат докрай катастрофални и непоправими.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване