06/14/13 20:56
(http://eneya.wordpress.com/)

#ДАНСwithme – протеста

На протеста бяха сложени заглушители, за да няма достъп до интернет.
Едно от най-сериозните неща, които ми направиха впечатление днес, защото това, поне до колкото знам, се прави за първи път на протест и е опасен прецедент.

Второ… Имаше повече от 10 000 (десет хиляди) души присъстващи САМО В СОФИЯ. За останалите градове още не съм видяла сигурни резултати, но присъствие е имало, това е сигурно. Това го казвам, преди да е плъпнала обичайната медиина дезинформация как присъствието е било минимално.

Присъствието беше всичко друго, но не и минимално. Присъстващите бяха всякакви, млади и стари, работещи и студенти. Всякакви други твърдени по медиите ще са абсолютно неверни.

При положение, че още часове преди протеста имаше изказвания как никой няма да иде или как ще идат полукриминални елементи (сиреч, някакво пренебрежимо малка група хора), реалността е необходимо дебело да се подчертае.

Протестът започна от 18:30 пред МС и продължи до след 21:30. В 22:05, когато аз си тръгнах, все още имаше не малки групи хора.

И още снимки, цък.

Протестът, като вече написах, започна в 18:30. Между 18:00 и 18:30 пък се изваля страхотен дъжд, който обаче не разколеба никой. Хората споделяха чадъри, сгушваха се едни в други или се скриха в подлеза до президенството. Още докато валеше, започнаха да се подреждат първите протестиращи и в 18:30 вече имаше достатъчно огромна маса хора, за да е ясно, че нещата няма да минат само със “слабо присъствие”.

Протестът беше великолепен. Полицията беше на ниво, нямаше тормоз, блъскане или агресия, независимо от огромните групи хора, полицаите бяха облечени в обикновени униформи. Протестиращите също бяхме там с ясната цел, че критиката е към правителството и безумните му решения и поведение. И да е имало провокатори, всичко премина напълно спокойно и без проблеми. Разотиването също беше напълно спокойно.

Нещата обаче, са меко казано, накипяли. Скандиранията бяха основно “Мафия” и “Оставка”. Пеевски бе повода, но не беше единствената причина за днешния протест, правителството трябва или да се задейства светкавично, за да създаде поне минимално впечатление за опит за решаване на социалните проблеми или няма да изкара и още 100 дни.

Междувременно ще е интересно да се проследи медииното затъмнение. Пеевски е собственик на ТРИ МНОЖЕСТВО МЕДИИ. Комбинирано със заглушаването на интернета, информационния хаос ще бъде интересен. Ясно е, че ролята на медиите е да информират какво се случва… на теория… а, че на практика са просто средство за манипулация. Въпросът е, че сега ще се демонстрира докъде се простира наглостта и самоубийствеността им. Колкото повече тази разлика реалност/медиина реакция се размива, толкова повече медиите губят основния си доход, потребителите си. Интересен чук и наковалня, дали собствениците си да слушат или да се опитат да запазят цялото си съществуване?

Продължаваме да се сблъскваме с едно и също поведение от страна на управляващите и то не само в България, но и глобално, където на гражданите на дадената държава започва да се гледа като на врагове в момента, в който започнат да си търят правата и да изискват издигнатите на позициите в правителствата и парламентите реално да си свършат работата. В Турция агресията и насилието към протестиращите или в Египет са само малък и скорошен пример колко огромна нужда има да се подчертае дебело, че не гражданите на дадена държава са там, за да служат на правителствата, а обратно, правителствата съществуват, за да служат на гражданите си.

П.П. Още по темата от Мишел и Комитата, Боряна, Ваня Григорова както и коментар на някакъв депутат от БСП, който съжалявал, че бил гласувал. А, не, съжалявам, не става така.


Filed under: медийна безотговорност, политическaта отговорност Tagged: #ДАНСwithme, 14.06.2013 протест, политически абсурдизми, протест Пеевски
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване