06/18/13 11:47
(http://www.bivol.bg)

Офшорлийкс: Тайфуни със славянски имена

Capture_2013-06-18_a_16.13.00

В публичното пространство се тиражират недостоверни инфомации за имена на богати българи в Offshoreleaks, база данни с офшорни фирми и техните собственици, публикувана от Международния консорциум за разследваща журналистика ICIJ.

В публикациите обаче се пропуска, че голяма част от наличните данни са публични и се намират на специално създаден за целта сайт на ICIJ.

Публични са около 2,5 млн записа от 10 офшорни юрисдикции: British Virgin Islands, Cayman Islands, Cook Islands, Singapore, Hong Kong, Samoa, Seychelles, Mauritius, Labuan и Malaysia. Информацията идва от следните офшорни фирми: Singapore-based Portcullis TrustNet and BVI-based Commonwealth Trust Limited (CTL). Част от данните за China, Hong Kong, Taiwan и Denmark още са в процес на обработка. Не се афишират лични данни и банкови сметки, които са на разположение на ICIJ.

Биволъ предлага на читателите си списък с всички имена с български окончания и програмата за отсяване на списъка от първичните данни, публикувани на сайта на ICIJ. Окончанията на имената са взети от Wikipedia. Към този списък са добавени и всички адреси на фирми, регистрирани в България. Разбираемо, по-голямата част от имената са на руски граждани, или такива от Украйна, Македония и Сърбия.

При първия повърностен преглед на данните не открихме известни публични личности и скандални фирми. Ето защо предлагаме на нашите читатели да допринесат за разкодирането на информацията в Offshoreleaks, като търсят, проучват и споделят наблюденията си на обща черна дъска. Ще публикуваме най-интересните разкрития с позоваване на авторите им.

Първичната база данни е тук.

Програмата за пресяване на имената с български суфикси е тук. Програмата е дело на наш читател, който не желае да бъде цитиран, но с когото редакцията е в контакт. 

Споделената черна дъска е тук.

Следва списъкът с имената и адресните регистрации в България. Списъкът ще се актуализира с постъпването на нови първични данни в сайта на ICIJ.

Публикувана на 06/18/13 11:47 https://www.bivol.bg/offshoreleaks.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване