07/12/13 11:05
(http://ikonomika.org/)

Държавна заетост в България

Дял на публичния сектор сред наетите в икономиката, %

Източник: OECD Government at a Glance 2011, Национален статистически институт; със * са отбелязани страните, за които данните са от 2005; В публичния сектор се включват както бюджетният сектор, така и държавните предприятия.

 

Средно в страните от ОИСР наетите в публичния сектор са 15% от всички. В България, обаче, делът им е почти двойно по-висок – 28.8%. Всъщност, България има малко по-висок дял на държавната заетост дори от Швеция и Франция и много по-висок от Гърция, която е пример за раздут публичен сектор.

В Германия, Италия и Швейцария под 15% е делът на наетите в публичния сектор, а в Австрия и Нова Зеландия е около 10%. Най-ниска заетост в публичния сектор – под 7% – има в Южна Корея, една от бързо развиващите се страни през последните десетилетия. Дори в Източна Европа, където реформите още не са приключили, делът на държавната заетост е вече под 20% – още един показател, по който България изостава от новите страни членки на ЕС. Малко по-висок дял от България имат само Норвегия, Дания и Русия (и трите страни – богати на петрол, газ и ресурси, особено Норвегия и Русия). Всички останали страни имат по-нисък дял на държавната заетост от България.

Данните за държавната заетост показват, че в България държавната намеса в икономиката е относително висока и на светлинни години от най-добрите примери – както в Европа, така и по света. В този аспект, много трудно може да се твърди, че българската икономика е либерална.

 



Блогът за икономика 2013

Публикувана на 07/12/13 11:05 http://ikonomika.org/?p=7017
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване