07/15/13 16:28
(http://ivo.bg/)

Нахлупиха ни руска ушанка с чук

Не съм коментирал нито едно назначение на президента и няма и да го направя, каза премиерът Пламен Орешарски по повод коментарите на президента за назначението на Боян Чуков за шеф на Съвета по сигурност към МС.

Аз мисля, че не съм коментирал нито едно назначение на президента и няма и да го направя, каза той.

При откриването на автомагистрала “Тракия” президентът Росен Плевнелиев заяви пред журналисти: “Ако говорим за скандални назначения, след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, няма да скрия моето голямо притеснение от назначението на г-н Чуков за шеф на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

По отношение на назначението на Чуков, президентът отбеляза, че неговата позиция е „нещо като шеф на службите и определя техните приоритети.

Единственото, което се знае за него, е, че е дясна ръка на Алексей Петров в годините, в които „Левинс” е развил бизнеса си. Г-н Чуков многократно се изказва и в подкрепа на евразийския проект на г-н Путин, заяви още президентът Плевнелиев.

Чуков бе съветник по външнополитическите въпроси и националната сигурност на Сергей Станишев по време на Тройната коалиция .В края на мандата на Тройната коалиция Чуков беше предложен за посланик в Скопие, но правителството на Бойко Борисов спря назначенията.

След това Чуков оглави отдела “Публични дейности” в централата на БСП. ( Kafene.net)

Понеже в статията си от 4 юли тази година „Вдигайте си Чуков” казах „а”, време е днес да кажа и „б” . Защото се сбъдна прогнозата за намерението този „експерт” да бъде нахлузен като руска ушанка върху българските служби за сигурност.

В случаи, като този, не е грях да се обобщи преди „подробностите”: взели са си поука от неуспеха на своя цар-другар Симеон Сакскобургготски, следен или контролиран(?) навремето в Испания от щатния офицер под дипломатическо прикритие Боян Чуков.

През септември 2007 година премиерът монархо-социалист Сакскобургготски се опита да нахлупи съветския каскет Бригадир Аспарухов върху специалните служби на току-що приетата в ЕС България под формата на свой съветник по въпросите на сигурността. Не успя само защото се размечта по въпроса на глас и западните съюзници му попречиха да осъществи нещо като миниатюрен, но все пак коварен вариант за пробив в съюзническата сигурност- почти кат опита на Русия да обезсмисли цялата операция на НАТО в Косово със завземането на летище Слатина в Прищина с помощта на руски „умиротворители”, преминали от Босна през контролираната през юни 1999-та все още от Милошевич Сърбия.

Днес също толкова независимият премиер Орешарски назначи още по-печения експерт по въпросите на тероризма (като го разбира Русия) Боян Чуков. Този път намерението на Русия да си има троянски кон в една официално членуваща в НАТО и ЕС държава се превърна във факт и последиците за отношението на западните съюзници към България тепърва ще се усетят.

Никаква идеология няма в този пейзаж- рисуван е (не)чисто и просто от ръката на Кремъл- същата, която създаде и партия „Атака”. Ето колко уважително представят Боян Чуков в едноименния вестник още в далечния януари тази година, когато нито имаше протести, нито се знаеше за някакъв „експертен” кабинет Орешарски:

В. „Атака” 14 януари 2013 г.

ВИЗИТКА
Инж. Боян Чуков е дипломат и експерт в борбата с тероризма. Роден е през 1952 г. Завършил е ТУ в София. Специализирал е в Института за политически науки в Париж. Бил е главен редактор на в. „Балкански диалог“, секретар в българското посолство във Франция и Испания и съветник по външна политика и национална сигурност на премиера от 2008 до 2009 г”.

Няма да съм аз този, който ще помага на президента Плевнелиев, оплакал се днес от малкото информация по въпроса, за да научи повечко за Чуков. Но една от възможностите, достъпни в публичното пространство, е да се види някой щрих от пейзажа, рисуван от познавача по темата Красимир Райдовски. Ето какво казва той пред сайта БЛИЦ доста преди Чуков да се издигне до сегашното си (пагубно за имиджа на България в демократичния свят) високо място.

Боян Чуков го познавам от години. Беше мой колега от Първо главно управление. Чуков ще остане в историята като последен председател на някаква партийка на едрия капитал. През 1996 г. срещу обещана подкрепа за нашия кандидат Пирински на президентските избори му бях осигурил финансова помощ от няколко хиляди долара. Общо-взето, оттогава не сме се виждали, защото при втория си опит да получи пари разбра, че повече няма да има и оттогава престана да контактува с мен. Чуков беше добър разузнавач и една от задачите му, когато беше в Испания, бе да придобива информация за обкръжението на величеството – нещо, което ние сме правили в продължение на много години. Ако това са им кадрите на НДСВ и другите партии, ебати държавата, както каза навремето Иво Беров от националния ефир, за което си плати глоба от джоба”!

Чуков е страстен почитател на руската евразийска антлнантическа реторика, която при първа възможност би превърнал в практика. В навечерието на прословутото посещение на руския президент Путин в София през януари 2008 г., когато руски урналит описа визитата като „пазаруване на България”, Чуков написа възторжена статия в един от (все още) тиражните тогава вестници. В нея той с нескрит възторг описваше как в самолета на Путин пътували богаташи на обща стойност от стотици милиарди евро ( т.е. с такива капитали разполагали)- и как не, та нали Русия е най-богатата „ресурсно” държава в света, възклицаваше той.

Не искам да отклонявам темата с разсъждения за отклоняването на България от хипотетичното й дори енергйно еманципиране от Русия, но тук такива като Чуков наложиха нашата държава да стане първата в света, която да си забрани да знае дори, дали разполага с шистов газ. Така искат началниците от Газпром, такъв закон изковаха чуковете върху изстрадалата българска наковалня с помощта на Бойко Борисов, когото никой никога не би нарекъл русофоб поради доказателствата за обратното.

Скромната персона, чийто текст четете в момента,заслужи обаче персонални нападки от богатир, като Чуков – щатен офицер от ДС и РУМНО ( но не разкрит към момента на това излияние). Твърдейки, че съм „отглеждан” от ДС още като студент ( когато всъщност направих нещо твърде нетипично за времето на комунизма, отказвайки се писмено от „услугите” на тази кантора- видно от документ в досието ми и от резолюцията, че Иво Инджев не може да работи по тази причина в органите на МВР ), Чуков доносничи следното в сайта „Експерт” в статия, озаглавена

ВСИЧКО Е ГЕОПОЛИТИКА

Автор Боян Чуков
Четвъртък, 07 Юли 2011”

„Сега да се спрем и на поругаването на Паметника на Съветската армия в навечерието на 22 юни. Забележете следното! Преди случката имаше активна „артилерийска подготовка”. Депутат на ДСБ още преди месеци постави „неочаквано” и отново въпроса за премахването на паметника. Друга една личност, отгледана от студентски години от ДС, която е известна със своята патологична русофобия, написа даже книга за „течната” българо-съветска дружба (б.р., става дума за “Течна дружба” на Иво Инджев). Накратко, общественото мнение се обработва методично от началото на годината в ускорен режим по посока изграждане на тежка русофобия. Тук основната цел е да се изкопае огромен негативен емоционален ров между двата братски народа. Все пак руският и българският народи са от една и съща цивилизационна група, а именно-славянската православна цивилизация. По този въпрос са се изказали недвусмислено Арнолд Тойнби, Освалд Шпенглер, Николай Данилевски и Самюел Хънтингтън. Точно това българските русофоби избягват да коментират. Когато народите по света се обединяват (в момента това е водеща тенденция в регионален план) на чисто цивилизационен принцип, у нас група добре платени провокатори ни тласкат в обратна посока. Защо?”

Като истинска рожба на КГБ Чуков не може да си представи друга мотивация за един българин да се изправи срещу руската пета колона, чиито виден ( вече в цял ръст, изваден от окопа и произведен в нещо като генерал), е той- освен материалната изгода.

Едно е ясно- и без Чуков нямаше съмнение доколко Кремъл е налазил върха на държавицата ни. Но с тази нахлупена ушанка посред горещото протестно лято в София проруските кадровици на България на практика заявяват, че смятат да лекуват настиналата ни от вековния сибирски вятър демокрация с още студ от онзи, който вееше по времето на студената война.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване