07/15/13 12:51
(http://www.bivol.bg)

"Френският безработен" министър Иван Данов се оплете в лъжи

Capture_2013-07-15_a_17.04.15

В последните дни министър Иван Данов разви няколко неправодоподобни версии за получените неправомерно помощи за безработица във Франция в периода 2004 - 2005 г., за които писа Биволъ.

В предаването "Лице в Лице" по bTV миналия вторник Данов обясни, че е получил документ от френските социални служби, който го оневинява:

"Значи тези... осигуровки, или помощи, те не са помощи, те са осигуровки. Аз бях подал документ, взел съм официален документ от службите по труда, който доказва, че няма нарушение, не е констатирано такова, и че аз тези пари всъщност изобщо не съм ги ползвал."

Потърсена за коментар, пресслужбата на френското бюро по труда (Pôle Emploi) отрече министър Данов да се е обръщал официално към нея, за да получи такъв документ. "Ако той е взел такъв документ, той не идва от нас" - каза по телефона Ан-Солен Рудел от отдела за връзка с медиите.

Френската служба по труда изплаща обезщетение за безработица по банков път един път месечно. Сумата и сметката, на която се превеждат парите са описани в разписки, които безработният получава, и които му служат за доказателство пред данъчните и други власти. След банковия превод няма начин службата по труда да знае дали тези пари са похарчени, тъй като те са на лична банкова сметка, върху която тя няма контрол. Съответно не е възможно да бъде получен официален документ от службата по труда, в който да се твърди, че Данов не е похарчил парите, показа проверка на Биволъ.

Французите са виновни?

Днес по БНТ министър Данов разви друга версия. Най-напред той призна, че е напуснал Франция и е работил като проектант в България, като в същото време е получавал помощи във Франция. Освен това уточни, че до 2005 не е преподавал в УАСГ, а е бил в неплатен отпуск, като мястото му се е пазило. Това означава, че когато е подавал документи, за да се обяви за безработен във Франция, той се е водел на щат в България.

Според министъра обаче грешката била във френските служби по труда. Те не регистрирали неговото заявление, че напуска страната и не се нуждае от подпомагане, а продължили да му плащат - разясни министърът. Така в сметката му за няколко месеца се натрупали около 15 000 евро, които той не похарчил и имал готовност да върне.

От пресслужбата на Pôle Emploi разясниха, че е абсолютно невъзможно някой да получава автоматично помощи ако не декларира всеки месец писмено, че е на разположение и си търси активно работа. "Ако търсещият работа пропусне да декларира дори един месец, неговата регистрация автоматично бива заличена и парите му се спират" - категорични са французите. Това опровергава версията на Данов, че парите са текли към сметката му поради немарливост на бюрото по труда.

Нещо повече, декларациите, които е подавал Данов и личните му явявания в бюрото по труда на интервюта за търсене на работа са документи, които го уличават в деклариране на неверни данни, с цел извличане на облага. По френския, а и по българския закон, това е престъпление, което се наказва с голяма глоба и със затвор. Така че дори ако Данов върне парите, това не го оневинява автоматично по наказателния състав.

"Влезли са в една банкова сметка, но не са ползвани от мен. Даже не знаех с тази сметка какво става с нея, не съм ги търсил", каза още Данов.

Банковата сметка, на която са получавани парите за безработица е отбелязана на документите, които Биволъ публикува. Дали това е текущата сметка на Данов, в която е получавал заплатите си докато е работил, или е отделна сметка само за помощите, предстои да се установи.

Факт е, обаче, че на тази сметка има издадена валидна и в момента златна карта VISA.

Готов ли е г-н Данов да покаже разпечатките от банковата си сметка за периода септември 2004 - май 2005, за да се види дали наистина не е харчил тези пари? Защо не покаже официалния отговор от френските служби по труда, който уж бил поискал и получил? Отговорите на тези въпроси ще изяснят казуса докато чакаме отговор на официалното запитване на Биволъ, отправено към Службата за борба с измамите на френското Бюро по труда.

Публикувана на 07/15/13 12:51 https://www.bivol.bg/danov-frenski-bezraboten-versii.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване