07/17/13 05:35
(http://www.bivol.bg)

Мракобесие и некадърност начело на ДАНС

Във файла "Галерия" публикуван от ДАНС имаше заличена информация чрез наслагване на картинки върху PDF. Те се премахват елементарно. Виждат се имената на оперативните работници, лични и служебни данни. 

 Изборът на Писанчев за шеф на ДАНС е "запазване на статуковото", каза премиерът Орешарски. Какво е статуквото ще прочетете по-долу.

Кандидатите за председател на ДАНС Владимир Писанчев и приятелят му Недялко Недялков бяха изслушани формално в парламентарната Комисия за контрол на службите за сигурност. Комисията председателствана от Димитър Дъбов, известен още като Дъбката - покровител на производители на безакцизен алкохол. В четвъртък предстои гласуване на кандидатурата предложена от премиера Орешарски в пленарна зала.

Писанчев се прочу покрай делото "Галерия", в което бяха подслушвани, наблюдавани, записвани журналисти и техните контакти. Причината - теч на информация от ДАНС. Тогава Писанчев е шеф на отдела, който се занимава с лоялността на служителите на агенцията. Вместо да подходи професионално, да стесни кръга от служители, които имат достъп до изтеклата информация и да им провери контактите, той нарежда да бъдат закачени и следени крайните получатели на информацията, които са я обнародвали.

Забележете, че изтеклата информация е от обществен интерес. В нея няма данни за терористични или други заплахи срещу нацията и нейните партньори. Има данни за икономически престъпления и злоупотреба с власт. Журналистите просто си вършат работата, а не водят някаква подривна дейност срещу националната сигурност. Но Писанчев ги подслушва наред с чисто политически мотив: "негативни внушения в обществото, относно дейността, функциите и ръководството на страната". Полиция на мисълта и мракобесие пар екселанс.

Международната правозащитна организация "Репортери без Граници" реагира остро на номинацията на Писанчев. Без да го споменава поименно. Но от текста е кристално ясно каква е препоръката към правителството и депутатите: "не трябва да има и капчица подозрение, че новият шеф на агенцията е бил пряко или косвено замесен в шпионирането на журналисти".

Същата организация подкрепи призива на десетки български журналисти да бъде разсекретено делото "Галерия". Което се случи и Писанчев може да си го отбележи като "предизборен" актив. Има обаче няколко дребни подробности. Разсекретените страници са грижливо подбрани. Липсва план за разработката, липсват и разпечатките, от които стават ясни мащабите на следенето - десетки журналисти и политици са говорили със "закачените" журналисти и съответно са били прихванати.

От разсекретените страници обаче се разбира, че резултатът от цялата тази скъпо струваща шпионска активност е нулев. Не е намерен източникът на теча. Агенцията обаче гръмко се похвали, че е разкрила и затворила сайта "Опасните новини", в който се появяват въпросните "негативни внушения в обществото, относно дейността, функциите и ръководството на страната". Дни по-късно съдържанието на сайта възкръсна от кеша на Гугъл, което обезмисли тези мракобесни усилия. Нулев беше и резултатът на ДАНС в разкриването на зверския опит за убийство на журналиста Огнян Стефанов. В крайна сметка имаме "Нула цяло, нула десети от процента" резултат от разработката "Галерия", както се изразява главния прокурор.

Днес Писанчев иска да бъдат забравени тези нули, които никак не говорят добре за собствения му професионализъм, но пък ще го следват докато е на работа. "Няма да коментирам повече "Галерия", защото е това, което е" - каза той пред журналистите. Така е. "Галерия" е това, което е: паметник на некадърното мракобесие на българските служби.

Некадърност, която се доказва черно на бяло с един пресен факт, пак свързан с "Галерия". Разсекретеното дело беше публикувано на 12 юли 2013 г. в ранния следобед под формата на PDF файл. В публикувания файл се съдържаха заличавания на лични и служебни данни под формата на картинки, насложени върху думите, които трябва да бъдат цензурирани. По този начин са прикрити имената на оперативните работници, на отдела, в който се води разработката и личните данни на разработваните журналисти.

Това е огромна издънка, защото файлът не е заключен и картинките се премахват за секунди от всеки, разполагащ с програма за редактиране на PDF файл. Под тях прозират имена, телефони и адреси, зачеркнати с черен маркер, но отлично видими и четливи. Биволъ разкри и публикува нецензурирания файл в 15 ч., а в 18 ч. той изчезна от страницата на агенцията и тихомълком беше подменен с друг файл, в който данните са изтрити по правилата.

Става дума за вопиюща некадърност в опазването на информацията, това ще ви каже всеки специалист. Освен, че има издънка, тя е наказуема и прокуратурата трябва да се самосезира. А кой трябва да носи отговорност? Правилно: началникът на отдела за защита на класифицирана информация Недялко Недялков. Вместо отговорност, той носи тежкото бреме на поддържащ вокал в надпреварата за шефското място в ДАНС.

След изслушването Писанчев и Недялков заявиха, че който и да бъде избран, ще назначи другия за свой заместник. Така ще се затвърди вечната дружба на мракобесието и некадърността във висшето ръководство на службите, от която явно и след Пеевски няма отърване.

Публикувана на 07/17/13 05:35 https://www.bivol.bg/dans-pisanchev-nedialkov.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване