08/27/13 15:06
(http://nellyo.wordpress.com/)

САЩ: защита на тайната на източниците

Изтичането на информация е широко обсъждан въпрос в САЩ. Преди Манинг и Сноудън много вълнения предизвика Джефри Стърлинг, бивш агент на ЦРУ.

Стърлинг  очаква процес с обвинението, че е разкрил класифицирана информация относно ядрената програма  на Иран на журналиста от Ню Йорк Таймс  Джеймс Райзън, два пъти носител на Пулицър заради публикации по много значими теми: програмата за подслушване на Буш и събитията 9/11.  Смята се, че Стърлинг е допринесъл за книгата на Райзън  State of War: The Secret History of the CIA and the Bush Administration.

Въпросът е ще може ли Райзън  да се възползва от правото на защита на тайната на източниците на информация  по делото Стърлинг.

  • Адвокатите на журналиста и други  организации посочват, че не са изпълнени елементите на теста, който според практиката на съда трябва да определи налага ли се разкриване на тайната на източниците.
  • От Министерството на правосъдието  твърдят, че няма основание да се допуска защита на тайната на източниците, защото според решението Branzburg журналистът, като всеки обикновен гражданин, не може да откаже да свидетелства за престъпление, на което е бил очевидец.

Според Politico Райзън е заявил, че по-скоро ще отиде в затвора, отколкото да разкрие източниците си.


Публикувана на 08/27/13 15:06 https://nellyo.wordpress.com/2013/08/27/us-sources/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване