09/12/13 06:10
(http://vasvalch.com/)

Office 365 – ревю на една кифла

Ще ви призная нещо: преди около година хард дискът ми изгоря и едни 6 месеца работа безследно изчезнаха без връщане назад. От този момент съм голям привърженик на облачните решения и затова с удоволствие приех възможността да пробвам Office 365. Накратко, това е облачното офис-решение на Microsoft, което освен стандартните програми ти дава допълнителни възможности за ползване на SkyDrive, достъп до файловете ти онлайн и възможност за редакция в облака, както и инсталация на определено количество машини. Звучи чудесно, особено ако работиш от различни машини често и искаш да разполагаш с всичките си файлове по всяко време.

Започнах с инсталацията на 11 юни и вероятно прескочих доста от set-up процеса заради предишния ми тестов акаунт на Windows 8 – явно машините вече са по-умни от мен и помнят, че Office-профил аз имам отдавна, всичките ми пощи са вързани в Outlook и т.н.

Общи впечатления

Като цяло, старая се да си казвам болките с техника веднага, за да не подвеждам хора. Тук обаче нямам почти никакви забележки, освен едно периодично забиване на Outlook, което отчасти се дължи на връзката с моя си мейлсървър. Понякога някой и друг add-on крашва, след което Outlook напомня за това при всяко стартиране.

Цялостното усещане обаче е за напреднал интерфейс, с плавни анимации и преходи. Първите думи, с които описах Office 365, бяха “лачен и секси”. Три месеца по-късно продължавам да изпитвам едно особено задоволство, когато показвам нещо на моя компютър и хората виждат с какво работя. От гледна точка на дизайн за пръв път от доста време насам виждам как Microsoft първи хващат нова тенденция и я разработват цялостно. Това ме радва – забавно е, когато Apple е в догонваща функция с flat design :)

Детайлите

От офис-пакета най-често използвам Outlook, Excel и PowerPoint. Най-чудесните неща се свеждат до няколко елемента:

  • Много ми допада навигацията в Outlook. Изглежда по-добре, при писане знаците се появяват по-плавно в текста. Това носи и практически плюсове – когато ми харесва как изглежда даден интерфейс, напрягам се много по-малко, ако трябва да го ползвам дълго време. Това значи, че писането на мейли става по-приятно.

  • По-лесно ми е да пиша драфтове на мейли директно към текущия mail thread – както в GMail. Тъй като често пиша 4-5 мейла едновременно, докато чакам някаква финална информация, така имам само един, а не няколко отделни прозореца. Това много ми помага да следя и какво е казал човекът в предния мейл, докато пиша.
  • За PowerPoint най-чудесното е отново в интерфейса, но този път е свързано и с функционалност. Обожавам eyedropper tool и възможността да променям даден темплейт според цветовете на лога, визии и други елементи! Това прави презентацията много по-добра във визуално отношение.

  • Новите темплейти в PowerPoint и съотношението 16:9 прави презентациите много по-убедителни :) Ако пък си търсиш готова тема, няма никакъв проблем – вече може да си намериш неща, които не изглеждат все едно са измислени от късоглед папагал-далтонист. Ползвам няколко от по-оабстрактните варианти и мога да ги променя цветово както преценя.

  • В Excel любимата ми промяна са готините графики – отново, променени визуално. Сега моите pie-charts не напомнят за Грозното патенце сред море от Apple-графики, а изпъкват подобаващо. Смяната на отделни цветове е в пъти по-удобна.

Това са най-любимите ми неща по отношение на отделните програми. Сега обаче минавам на най-страхотното.

SkyDrive

Както споменах в началото, след като преди година хард дискът ми се предаде, съм станала малко параноична по отношение back-up на данни. SkyDrive е идеалното хапче срещу тази параноя. Дори утре лаптопът ми спонтанно да се самозапали, ще си имам всички необходими файлове (вероятно с изключение на няколко неща от Desktop-a, който упорито не мога да поддържам празен). Office 365 ми дава допълнителни 20GB пространство към стандартните безплатни 7GB, които би трябвало да стигнат на всеки средностатистически потребител, стига да не говорим за дизайнери и видео-монтажисти.

Мога и да достъпя файловете си по всяко време, да пратя линк на приятел за редакция и каквото си поискам – дори ако пратя линк на човек, който няма Office 365, той ще може да редактира файла в облака. Доста по-удобно, отколкото да си прехвърляте версии на едни и същи файлове. Да, това го може и Google Drive, но възможностите за редакция с Office пакет са ми значително по-удобни.

Не на последно място, благодарение на SkyDrive и Office Mobile приложенията, мога да си доработя някоя таблица на iPhone-a на път за вкъщи или да проверя нещо важно в безбройните отчети на компютъра ми. Наскоро сверявах бюджети на път за среща и тъкмо защото информацията още беше прясна в главата ми, срещата мина толкова добре. Когато стигна до покупката на таблет, вече съвсем няма да има отърване от Office. И това ми харесва!

Присъда

Ако ви се налага ежедневно да използвате Office-програми и търсите достъп до файловете си навсякъде и по всяко време, Office 365 дава доста добри възможности. Цената не се различава толкова значително от тази на стандартен Office пакет, а свободата, която SkyDrive ти дава е ценна.

Постът Office 365 – ревю на една кифла е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване