09/17/13 16:49
(http://www.gorichka.bg/)

Дните на безплатния найлон в английските супермаркети са преброени

Подобна мярка, въведена в Уелс, е довела до намаляване на употребяваните найлонови торбички със 76%.

Подобна мярка, въведена в Уелс, е довела до намаляване на употребяваните найлонови торбички със 76%.

Най-после и Англия обяви, че слага край на безплатните найлонови торбички в супермаркетите. От 2015 г. те ще бъдат обложени с такса 5 пенса, приходите от която ще отиват за организации работещи в областта на опазването на околната среда.
Дотук нищо разтърсващо – подобна мярка срещу найлона съществува в няколко страни в Европа. Дори България въведе такса върху част от торбичките още през 2011 г. От този български опит обаче вече знаем, че от ключово значение за успеха на мярката е за кои случаи ще се отнася тя. Според вицепремиера Ник Клег таксата в Англия ще обхване всички торбички за еднократна употреба в супермаркетите, но няма да важи за малките квартални магазини. Същата мярка беше въведена в Уелс през октомври 2011 г. и по данни на екоконсултантите WRAP e довела до понижение на броя на използваните торбички със 76%.

В България за съжаление ефектът дълеч не беше толкова забележим, главно защото необхванати от таксата останаха торбичките без дръжки, както и тези с дебелина над 15 микрона. Те трябваше да бъдат обложени на по-късен етап, но правителство тихомълком се отказа от това. По този начин то отново прехвърли отговорността за намаляването на използвания найлон изцяло върху магазините и клиентите им.

Пак по данни на WRAP за последните 2 години използваните само в Англия безплатни торбички са станали с 12% повече, а броят им през 2012 е надхвърлил 7 милиарда. Остава да се надяваме, че новата такса ще даде същия резултат като в Уелс, както и че следващото българско правителство ще си вземе поука от това и няма да оставя работата си за по-малко найлон в природата наполовина.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване