09/21/13 19:51
(http://eneya.wordpress.com/)

Прайд 2013 – защото ми пука

Вече категорично отказвам да си губя времето в безсмислени спорове по тази линия, защото всяка година се въртят едни и същи десетина аргументи и аз не знам колко кожа съм оставила по клавиатурата да повтарям, реално погледнато, едно и също до безкрай на различни индивиди.

Затова, ето ги класическите аргументи и ако искате, можете директно при нужда да го пускате списъка като линк, за да се мине първи кръг „безсмислен спор“.

„Аз нямам против гей хората, обаче не искам да ми парадират
-Това  си е класика в жанра. Като цяло, целият проблем идва от идеята както точно е прайда. За пет години не стана ясно, че под прайд се има предвид „разходка из София на обикновено облечени хора под съпровода на музика зад камиончето, на които ЕВЕНТУАЛНО може и да има един или двама по-нетипично изглеждащи хора, които пък енергично танцуват“. Като за „парадиране“, съм била на байк-обиколки, които да са по-фрапантни. Проблемът с т.нар. парадиране е, че под „хомосексуалност“ много хора тотално изличават индивидуалностите и остава крайната сексуализация, до момента, в който „хомосексуален“ за тях означава „каквито там идеи имам за хомосекса“. Много хора смятат, че „хомосексуалност“ означава само и единствено секс, забравяйки, че сексът е просто аспект, а не дефиниращ момент за когото и да е.

Не малко смятат, че целта на прайда е да „промотира“ или „рекламира“ хомосексуален секс, а не, да кажем, че целта му е да се обърне внимание, че гей хората са хора като всички останали, с тази разлика, че са подложени на дискриминация на база сексуалните им предпочитания, в аспекти от живота им, които нямат нищо общо със сексуалния им живот, като се започне от работа, мине се през всекидневни битовизми, та се стигне до съжителство, престъпления, здраве, семейство и прочие. Реално погледнато сексът буквално не присъства на дневен ред като част от дискусията.

„Нямам против гей хората обаче защо пък има гей парад, а няма хетеро парад? Защо няма парад на глухонемите, на хората с увреждания също така?“
Първо, не знам, не знам защо хората с увреждания от какъвто и да е тип са скрити, защото в България има не малко, но почти никога не ги виждаме. Това е хубав въпрос, наистина трябва да се направи нещо по въпроса, защото тези хора са невидими, което не е добре.

Иначе, ние всеки ден сме практикуващи хетеро-парад. Като се започне от пълната липса на притеснение да се хванем за ръце/да прегърнем/целунем/демонстрираме каквато и да е всекидневна физическа близост с човека до нас, та се мине до сигурността, че никой няма да ни нападне/обиди/нарани/тормози/подиграва заради това с кого сме, нито би ни повлияло негативно в работната ни среда, в семейство ни/близките ни/приятелите/случайни непознати. Рекламите/киното/музиката/сериалите (с мноого малки изключения) са отдадени на хетеро-хората и отношенията ни. Ако тези неща за вас не са парад, то значи не би трябвало да имате проблем и с гей прайда… защото реално, става дума за същото, само че за разлика от хетеро-парада, гей прайда е един път в годината.

„Пропагандират стила си на живот“
За да се приема насериозно този аспект, то трябва да приемем, че сексуалността е нещо свободно избираемо или се прихваща като например грип. Каквото и да се говори, в едно по-открито общество просто има по-малко репресирани хора, а не че изведнъж на някакви хора им става много интересно да пробват секс с някой от същия пол. Ето, аз например от години се интересувам и се занимавам и до ден днешен не съм проявявала грам интерес да спя с някой от същия пол. Стила на живот на гей хората е същия като на хетеро хората, с тази разлика, че романтичните и сексуалните им интереси не са насочени към противоположния пол. Толкова.

„Това е аморално/грях според Библията“
Моралът не зависи от това дали си привлечен от някой от същия пол, а как третираш хората около себе си. Колкото до момента с греха, грях е и да носим дрехи смеска от лен и вълна и татуйровките. Поне според Левит, който е и основно цитирания като имащ проблеми с хомосексуалността. Ако ще се позоваваме на религия, България е правова държава, какво мисли Църквата по дадена тема няма никакво значение.

„Това са Западни идеи, които са насаждани да развращават младото поколение“
Тук вече сме в графа фанатизъм, това не е аргумент, това е просто теория на конспирацията. Няма много смисъл да се обяснява, че на запада грам не му пука за деветата дупка на кавала, сиреч ние. Толкова.

„Аз нямам проблем с гей хората, какъв е смисъла от тия паради, омръзна ми вече“
Учудващо, но тези паради не са за теб, нито пък за мен. Те са за онези хора, които цитират по-горните аргументи и искрено им вярват. Това са онези хора, които въпзриемат хомосексуалността като нещо чудовищно/страшно/неразбираемо, а гей хората като някакви страшни и непонятни хора, евентуално крайно заинтригувани в задника им. Целта на прайда е да демонстрира, че това са напълно обикновени хора, които нямат никакъв интерес в задника ви, много благодаря. Ако нямаш проблем с гей хората, какво ти пречи самия прайд? Приемането по презумпция, че след като на теб ти е ясно и ти нямаш проблем, че важи за всички останали е най-малкото неоснователно. Над хомосексуалните хора има сериозна стигма и макар това лека, полека да се променя, нужно ли е да се стига до ситуации подобни на онази от преди няколко години с убитото в Борисовата градина момче, защото на някой му бил заприличал на гей? И това ще го/я върне ли? Тук не става дума за реклама на дрешки, тук говорим за човешки животи.

„Аз имам гей приятели и те също не намират парада за нужен“
Гей хората не споделят кошерен разум. Това, че един човек, който е гей, има мнение по дадена тема, не го превръща в публична позиция или в крайна инстанция дали има нужда и смисъл или няма от нещо. Нещо повече, няма как да се знае какви са основанията на този човек за тази позиция или да се налага глобално. Възможно е този човек да е в среда, която по никакъв начин да не го афектира спрямо факта, че е гей… това обаче не важи за мнозинството гей хора.

„Ако се приеме хомосексуалността за нормална, ще се нормализира и вътрешнородствените отношения или некрофилията/т.н.“
Първо… сериозно, знаеш ли, че са използвали същите аргументи и при борбата за премахването на забрана на междурасови бракове? И второ, цък.
Сериозно, тези неща не са еднакви и не подлежат на сравняване.

„Помислете за децата“
Помислихме… децата са добре.

И защо се занимавам да го пиша това за поредна година ли? Защото ми пука. Да, факт, както всяка година ще ми посочат, че аз не съм гей и това не ме засяга. Само че нужно ли е нещо да ме засяга лично, за да проявя елементарна емпатия? Да, пука ми за гей хората и намирам за проблем хора да бъдат дискриминирани за нещо, което не влияе на никой друг, освен на тях самите. Повечето митове, които циркулират относно гей хората са отдавна развенчани, повтарянето им до посиняване няма да ги превърне в истина.


Filed under: бръмчащи мисли, политическaта отговорност, феминизъм Tagged: взаимоотношения, гей парад 2013 защото ми пука, сексуалност, хомосексуалност

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване