09/22/13 19:17
(http://ivanbedrov.com/)

Някои уточнения по някои опущения

deutsche-welle-logoПрез последните дни получих много обаждания по телефон, електронни писма, съобщения в социалните мрежи; срещаха ме непознати хора на улицата с въпроси; прочетох си името стотици пъти на стотици места; трябваше да отговоря и на питанията на много приятели.

Разбира се, че става дума за прекратяването на отношенията ни с Deutsche Welle.

Затова ТАСС е упълномощена да заяви следното:

1.Няма “уволнение”. Моля ви, не използвайте тази дума, защото тя няма нищо общо със случая. Няма как да бъдеш уволнен без да си назначен преди това. Основното ми занимание е съвсем различно и няма нищо общо с Deutsche Welle. Държа това уточнение главно на прекрасните хора, с които работя всеки ден.

2.Писането на един текст седмично за Deutsche Welle беше хоби, от което нямаше да се откажа сам. Не е имало договор. Никога не е ставало дума за пари, а за възможността свободната и критична журналистика да достига до повече хора. Знам, че този мотив ще се стори за много хора неразбираем. Приятелите обаче ме разбират.

3.На 12 септември в късния следобед получих на мейла кратко писмо за прекратяване на взаимоотношенията, защото “не отговарям на стандартите”. По същото време Еми Барух е получила абсолютно същото съобщение.

4.Затова заедно върнахме едно и също запитване – ко? защо сега? кои стандарти? кои текстове? а вярно ли е, че има писмо от онази банка? И двамата все още не сме получили отговор.

5.На 20 септември на сайта на Deutsche Welle се появи съобщение “От редакцията“, което повечето от вас са чели.

Какво научих за себе си и за колегата и приятел Еми Барух:

1.Някаква банка ни е посветила дълго писмо и ни е заподозряла в революционни дейности срещу султана.

2.Обвиненията на банката се оказали неоснователни.

3.Но нашите коментари били прецакали стандартите – “стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал”. В предишното изречение най-важната дума е “коментари”. А кои твърдения, какъв фактически материал? Отново няма отговор.

Скоро ще научите много повече по тази история, в която става дума за свобода, за пътя на България и за подкрепата или неподкрепата, която обществото ни получава от нашите западни партньори.

Благодаря на всички ви. Изобщо не очаквах да усетя такава силна солидарност.

 

П.П. а какво по дяволите означава “опущения” :)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване