09/24/13 06:11
(http://vasvalch.com/)

На гребена на информационната вълна – част 1

Най-честото оплакване, което чувам от приятели и познати е физическата невъзможност да се следят едновременно много информационни източници. Количеството новини, анализи и материали, които се публикуват на ден, наистина е невъобразимо голямо и ориентацията става все по-трудна. Но има начини, които позволяват да обърнеш внимание на интересните неща – в три последователни поста ще ви споделя моята рецепта. Използвам доста ограничено количество инструменти, което обаче ми позволява да следя за нови интересни теми доста ефективно. Те могат да свършат работа както за обикновения читател, който иска да е в час, така и за контент мениджърите, които винаги страдат от жажда за ново съдържание.

Започвам с групите източници на информация, които използвам, като днес ще си говорим за social-новините.

Социални медии – задължителни за масови новини

Следването на сайтове и отделни лидери на мнение във Facebook и Twitter ти позволява да не пропуснеш това, което всички вече знаят. Поради спецификите и на двете мрежи обаче рядко може да попаднеш на нови неща, които малко хора са чували – там информацията се разпространява на вълни и най-интересното често става жертва на най-популярното. И все пак Facebook и Twitter са добър източник на масово съдържание, затова ето и няолко съвета как да ги използвате по-ефективно:

  • Използвайте списъци – няма нищо по-удобно от тях за организиране на информация, независимо дали просто ще разделите работните от личните контакти във Facebook или ще организирате тематични списъци за ново съдържание, което можете да ползвате за управлявани от вас Facebook страници и Twitter акаунти. Аз имам списъци с най-близките си познати, така че да не изпускам какво се случва в живота им, както и няколко тематични списъка с теми от маркетинг и технологии до наука и книги.

  • Не губете време – колкото и полезни да са социалните мрежи, те могат да бъдат и сериозен капан за продуктивността. Вместо по цял ден да висите онлайн и да скролвате сред нови постове, отделяйте си по 15 минути на няколко часа, за да наваксате с информацията. Алгоритмите на News Feed вече могат да гарантират, че няма да пропуснете най-важното.

  • Не се ограничавайте – въпреки че можете да научите масовите новини и анализи, големите социални медии умело крият любопитните теми, чието разпространение можете да започнете именно вие. Това ще ви превърне от последователи в лидери – затова не трябва да се ограничавате само до масовите източници. Четете отвъд тях.

Paper.li – и за феновете, и за вестникаря

Идеята на Paper.li е проста – платформата събира на едно място най-интересното от твоите социални кръгове в един “ежедневен вестник” – ти избираш каква е тематиката и кои социални кръгове да включва. Използвам Paper.li от над 2 години и честно казано, рядко разглеждам чужди “вестници”. В едно нещо обаче платформата е много полезна – да ти покаже интересната информация, която е привлякла вниманието на много хора, но ти може и да си пропуснал. Paper.li подбира най-споделяните и обсъждани материали и ги събира на едно място веднъж дневно – така съм сигурна, че дори ако не съм влизала в Twitter цял ден, ще знам най-важното.

Имам два вестника, единия от които ползвам за личен преглед на горещите маркетинг новини, а другия – като хранилка за съдържание на Facebook страница. Можете да си направите колкото вестника е нужно и да ги ползвате като агрегатор на интересно съдържание от различни сфери. Можете и сами да определите кога “излиза” вестникът – аз лично “издавам” моите сутрин, когато имам повече време и желание за преглед на новините.

Повече за останалите ми любими източници на информация очаквайте утре.

___
снимка: Binuri Ranasinghe

Постът На гребена на информационната вълна – част 1 е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване