09/25/13 07:58
(http://vasvalch.com/)

На гребена на информационната вълна – част 2

Най-честото оплакване, което чувам от приятели и познати е физическата невъзможност да се следят едновременно много информационни източници. Количеството новини, анализи и материали, които се публикуват на ден, наистина е невъобразимо голямо и ориентацията става все по-трудна. Но има начини, които позволяват да обърнеш внимание на интересните неща – в три последователни поста ще ви споделя моята рецепта. Тя може да свърши работа както за обикновения читател, който иска да е в час, така и за контент мениджърите, които винаги страдат от жажда за ново съдържание.

След social-новините минаваме към организирането на редовните източници и запазването на съдържание.

RSS – старо, но златно

Аз съм голям привърженик на RSS и не го крия. Технологията е много полезна, за да не пропускате новото от любими информационни източници. Тук отново съществуват подводни камъни, за които трябва да внимавате:

  • Не се претоварвайте – броячът на непрочетени материали е най-демотивиращото нещо, което може да видите. Затова бъдете селективни при абонаментите – добавяйте само източници, които наистина четете редовно.

  • Не подценявайте частичните RSS-и – дори авторите на сайта да са избрали да показват в RSS само част от публикацията, не се отказвайте от тях. Това е полезен начин да огледате с един поглед всичко, което се е случило след последното ви посещение на сайта.

  • Обновявайте източниците – въпреки че абонирането за нови източници е адски лесно, често може да се оставите на течението и да забравите, че можете да добавяте и махате фийдове. Затова правете подбор на абонаментите на всеки няколко месеца – така ще махнете сайтовете, които вече рядко посещавате и ще добавите нови, които са ви направили добро впечатление. Обикновено процедирам така: ако нов сайт ми е направил впечатление (интересни статии са ми попаднали поне 3-4 пъти за кратък период от време), го добавям за тестов период в RSS четеца, а при добро представяне “кандидатът” минава и в постоянните папки.

  • Организирайте съдържанието – разделете съдържанието както тематично (професионално и лични интереси), така и по характер. Например, направете си папка с новинарски сайтове от бранша, които да преглеждате почти всеки ден и отделете сериозните анализи във втора, която спокойно да минавате през уикенда.

Prismatic – извън утъпкания път

Ако трябва да препоръчам и още един източник на съдържание, тук ще влезе Prismatic. Инструментът излезе само преди няколко месеца и вече го ползвам почти постоянно. Той работи на базата на machine learning и се приучава да ти показва това, което вероятно ще ти е интересно. В началото само трябва да добавиш няколко вече любими сайта и оттам нататък Prismatic ще свърши останалото. Две седмици бяха достатъчни, за да имам напълно персонализиран помощник за съдържание, който ми представя нечетени до момента материали. Това е изключително полезно за намиране на съдържание встрани от стандартната ти информационна среда.

Pocket – за недочетеното

Основният ми проблем доскоро беше в това, че нямам начин да запазвам недочетени, но интересни материали. Оставянето на отворени прозорци в браузъра е ефективно само до петия или шестия, след което става изключително неудобно. Папка с bookmarks за по-късно отварям твърде рядко – до тогава материалът често е загубил своята давност. Всички тези проблеми се решават с Pocket – използвам го, за да запазя текстове, които после да прочета на телефона или таблета на път за работа. Приложението лесно се свързва с RSS четеца и има удобен бутон за браузъра, с който запазвам нещата още при отваряне. Препоръчвам ви го, ако искате да затворите цикъла и освен да намирате, наистина да прочитате интересните материали.

И за да придобиете представа как всички тези инструменти сработват заедно, утре ще ви представя и моя дневен информационен режим.

Постът На гребена на информационната вълна – част 2 е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване