09/26/13 05:22
(http://vasvalch.com/)

По-скъпо от Бентли

Все още редовно срещам интересни рекламни решения, но много рядко ми попада наистина жестока PR кампания. Ето и една такава, за да разнообразя четвъртъка ви – и то за добра кауза.

Една новина от жълтите издания: бразилецът Chiquinho Scarpa обяви, че ще зарови своето Bentley на стойност близо $ 400 000, за да го кара и след смъртта си. Богаташът твърдеше, че се е вдъхновил от египетските фараони и Continental Spur-ът трябва да го придружи в отвъдното, както са правели древните лодки и колесници на богатите. Scarpa обявява новината на Facebook страницата си, която има над 100 000 фена. Първият пост до момента е събрал близо 3000 коментара, а снимката с “гроба” на Бентлито има над 10 000 коментара и 6 000 споделяния:

Оказва се, че новината е умен PR ход. На 20 септември Scarpa се появява на прес-конференция за националната седмица за дарения на органи в Бразилия с надпис “Аз съм донор на органи. А ти?” Той казва “Не съм погребал колата си, но всички решиха, че това е абсурдно. Абсурдно е да погребеш тялото си, което може да спаси много животи. Нищо не е по-ценно.” Така темата на жълтите издания светкавично се обръща на 180 градуса към една добра кауза.

Защо работи?

  • Новината е достатъчно абсурдна, за да привлече вниманието на жълтите медии и ежедневни издания.
  • Включва се истинска известна личност, известна с богатството си – вероятно Scarpa вече е бил в полезрението на клюкарските медии, а и да не е било така, неговата личност добавя към достоверността на историята.
  • След обявяване на истинския информационен повод медиите, които вече са отразили темата, трябва да информират публиката за истината, дори и ако нямат голямо желание да отразяват такива “досадни” теми като даряването на органи.
  • PR-трикът привлича допълнително вниманието на медии, които дори не са отразили началната новина, поради забавния си характер – дори журналистите понякога обичат да бъдат лъгани.

Като цяло, жестока идея за популяризиране на непопулярна тема!

Постът По-скъпо от Бентли е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване