09/27/13 08:46
(http://vasvalch.com/)

На гребена на информационната вълна – част 3

След като споделих насоките си как да удържим на информационното наводнение, време е да разкажа как всички описани инструменти работят заедно в един примерен дневен график. Разбира се, това е моята рецепта и е съобразена с личните ми предпочитания – например, с желанието да ставам по-рано сутрин, вместо да стоя будна до късно. Графикът е различен за всеки, но, надявам се, насоката ще ви е полезна.

График за четене

  • Сутрин. Аз съм ранно пиле и обичам да ставам така, че да имам достатъчно време за дълго кафе и наваксване с новини. Отделям около час за четене с кафето: преглеждам набързо двата ми Paper.li вестника и отбелязвам съдържанието, което ми е интересно; минавам през RSS папките с текущи новини и ако имам време, прочитам 1-2 по-дълги материала. Отварям Prismatic и виждам дали има нещо пропуснато. Кратките неща минавам на момента, а дългите текстове маркирам с Pocket за четене в колата или автобуса към офиса.
  • През деня. През деня на около час-два преглеждам фийда във Facebook и Twitter – ако има нещо интересно, отделям си го за четене по-късно. Не отделям по повече от 15 минути на 2 часа за това упражнение, защото действа много разсейващо. Старая се да не отварям и RSS-четеца, така че да не разкъсвам времето си.
  • Вечер. Вечер прочитам всичко, което съм събрала през деня, а ако някои текстове са твърде комплексни, си ги отделям за четене през уикенда. Като цяло по-сложните неща си оставям за следващата сутрин, когато ще съм по-фокусирана и адекватна.
  • През уикенда. През събота и неделя си оставям по няколко часа за минаване на по-големи анализи и технически текстове, за които нямам достатъчен капацитет през седмицата. Отново, правя това основно преди обед, с дългото сутрешно кафе. Тогава свършвам и другите неща по съдържанието, като разписване на постове за Facebook и подготовка на чернови за блога. Старая се да намаля непрочетеното през RSS до минимум и понякога ми се получава :) В повечето случаи обаче ми остават по-дълги анализи в резерв за следващата седмица.

Капани за ефективността

Има много начини, с които да подобрите продуктивността си, но тук ще се спра на най-често срещаните капани:

  • Бройката няма значение: не се затормозявайте с това колко непрочетени материала имате в RSS-четеца. Това действа демотивиращо и в крайна сметка няма значение.
  • Не четете, когато сте уморени: често се улавям, че просто минавам през текстовете, без наистина да съм фокусирана. В такива моменти просто спирам, почивам си и продължавам да чета по друго време – все пак не говорим за шиене на ишлеме, а за интелектуален труд.
  • Създайте среда без разсейващи елементи: по възможност, не обръщайте внимание на Facebook, котката, гаджето, телефона. Затова аз чета рано сутрин или през уикенда, когато не ме разсейват.
  • Не бъдете търпеливи: истината е, че ако един материал не започва добре, вероятно не си струва четенето. Затова спокойно можете да развиете снобизъм към материали и да не минавате след втория абзац, ако нещо не е привлякло вниманието ви. Със сигурност не можете да прочетете всичко – не се опитвайте.

Най-важните четири са тук, а ако се сетите за други капани, допълнете ме в коментарите.

Постът На гребена на информационната вълна – част 3 е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване