10/03/13 12:25
(http://nname.org/)

Какво знаем и какво медиите ни показаха за Сирия

Ако си извадим главите от собствения ни банкеро-политически гъз, ще видим, че оттатък Турция се играе гражданска война и първокласно международно театро.

Syria-map

Според CNN: Асад = Саддам

До Иван Иванов от село Рупча достигат предимно фрагменти от американо-израелската пропаганда: Имало един лош диктатор (Асад), той е пуснал армията срещу бунтовниците и безпрепятствено избива собствения си народ с химическо оръжие. Би било добре “ние” да отидем да го натупаме от въздуха, но лошите китайци и руснаци не ни дават, пък “ние” не се и натискаме. “Добрите” американци е редно героично да избият лошите туземци, като от конфликта се произведат поне 3 холивудски филма, които да разплакват бабите в идното десетилетие. Но не сирийските баби, те май няма да горят от желание да си купят билетче.

Според Иран: не е баш така

Сирия има своя авторитарна кралска фамилия, която от десетилетия управлява, вероятно много по-плодотворно от политиците в България. Народът започва мирни протести и опити да разкара Асад, който като Орешарски 2 години се прави на ударен. Доброжелателните Израел и ОАЕ финансират и въоръжават по-крайните протестиращи, които ескалират конфликта на верска, а не толкова на политическа основа. Бунтовниците се оформят в няколко фракции, които водят хем война с Асад, хем и помежду си. Останала без действаща централна власт, Сирия веднага се напълва с войнстващи араби с калашници.

Конфликтът се изражда до война между групи, които искат да запазят Сирия като цяла държава, и такива, които им отърва да я разрушат. Асад разполага с редовната армия, която е съставена от хора, които веднага биха хвърлили оръжието, ако не го зачитаха като лидер. Цивилното население иска максимално бързо кръвопролитията да спрат и вече не го е еня кой точно е на върха. Точно както при Саддам, механичното премахване на диктатора не решава въпроса, а отваря регионален конфликт на религиозна основа.

Ролята на световния полицай

Вашингтонските империалисти също имат задкулисни интереси, става дума за газопроводи, които те искат да изграждат и експлоатират в “свободната” и “демократичина” Сирия. И всеки един реверанс към Израел и контра на Иран (който подкрепя Асад) са добре дошли. Руснаците също искат да контролират тръбите, имат дългогодишно тиранично приятелство със сирийската фамилия и мразят в червата ислямските терористични организации, с които си имаха доста работа в Афганистан. Путин не иска функционираща държава да се разпадне, защото това ще даде криле на чеченския сепаратизъм и ще разпали същите пожари в неговия заден двор.

И какво да правим?

Ние не можем да се справим с една шепа комунисти и една крадлива банка, къде сме тръгнали да решаваме международен етнически конфликт. Ролята на България може да бъде от силно ограничена до точно никаква. Ако арабите искат да си се избиват като животни, те ще си го правят докато свят светува. Или докато последния камилар разстреля братовчед си, защото си е разпънал килимчето на грешната посока към Мека.

Единствено можем да бъдем хора и да помагаме. Вместо да вдигаме вой до небесата за 3-4 хиляди бежанци. При стотици обезлюдени български села, място има за всички. И къде отиде прочутото българско гостоприемство?

П.С.
още едно по-компетентно от моето мнение >>

Публикувана на 10/03/13 12:25 http://feedproxy.google.com/~r/nname/~3/IsYxRAWP0Sw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване