10/10/13 17:18
(http://www.bivol.bg)

Свободата води народа. Лицемерието - политиката

Capture_2013-10-10_a_20.34.49

Френският безработен Иван Данов грее на официалната страница на френското посолство във Facebook, лице и глас на Франция в българския сегмент на социалната мрежа.

14 юли 2013 г. ще се запомни в България с живата картина "Свободата води народа", изпълнена от протестиращите в чест на френския посланик Филип Отие. Отие и неговият немски колега Матиас Хьопфнер заеха недвусмислена позиция срещу олигархичното управление на задкулисието. След този демарш властта "наказа" посланика, като не му даде традиционното държавно отличие - орден "Стара планина".

Tempora mutantum, посланик Отие си отиде без орден, а неговият наследник Ксавие Лапер дьо Кабан никак не е злопаметен. Това пролича ясно на откриването на изложбата на художника Жул Паскин, на която посланикът домакинстваше. Вернисажът събра половината правителство с каймака на софийската франкофония и франкофилия.

Най-знатен гост в галерията беше премиерът Орешарски. Посещението му ще се запомни със стотиците гневни протестиращи, които дебнеха отвън с викове "Оставка"! Но пресслужбата на френското посолство ни спестява тези досадни вълнения на плебса. На публикуваните снимки от събитието се мъдрят господа в официални костюми и елегантни дами. Сдържан шик и сериозни физиономии на новоизлюпени ценители, както си му е ред. Така де, изложбата не е на Дьолакроа, за да обръщаме внимание на сърдития народ под прозорците...

Най-едрата снимка в албума от иногурацията на вернисажа екзактно е запечатала безспорно най-компетентния франкофон, почитател на Франция и на нейната щедра социална система - министър Иван Данов.

Същият този Данов беше уличен в източване чрез измама на 15000 евро от френското бюро по труда. Случаят, разкрит от Биволъ, гърмя по медиите в България и във Франция. За да се оправдае, министър Данов безсрамно лъга в медиите, така както безсрамно е лъгал френската държава преди 9 години, за да получава от нея 1800 евро месечно, докато проектира курортни селища на съмнителни бизнесмени в България.

Дали си дават сметка във френското посолство какво послание изпращат с тази снимка? Толкова ли се гордеят с присъствието на шмекера Данов, че са го сложили в едър план, като лице на събитието до министъра на културата? Все пак това е официалната страница на посолството във Facebook, лице и глас на Франция в българския сегмент на социалната мрежа. Всеки може да посети изложбата, но подборът на снимките и на публикациите няма как да е случаен. С тази снимка французите все едно казват на възмутените българи: "вие там си протестирайте, ние тук имаме едни важни държавни дела да вършим с вашите кучи синове".

Иначе новият посланик даваше надежди, че е наясно със ситуацията в страната. В профила си в социалната мрежа е публикувал снимка от профила на Биволъ: яхтата на Спас Русев с министри и мафиоти, играещи карти. След демарша със снимката на Иван Данов тази снимка в профила на Ксавие Лапер дьо Кабан не е толкова еднозначна. Може пък да си заработва орден, човекът, аплодирайки ценителите на френската ривиера, които и днес са фактор в България.

Capture_2013-10-10_a_21.46.24

Публикувана на 10/10/13 17:18 https://www.bivol.bg/francia-danov.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване