10/15/13 06:50
(http://ivo.bg/)

Враждебна

За съжаление едва ли някой ще се изненада от стандартния факт, че на фона на очевидната трагедия на човешки същества, натикани при нечовешки условия в някои от лагерите за бежанци у нас, институционално се говори за това враждебност към страданието на ближния без помен от съчувствие, самокритичност и състрадание.

Вчера тон даде в това отношение с първото си телевизионно интервю новоназначеният от седмица насам за председател на Агенцията за бежанците към Министерския съвет Николай Чирпанлиев.

Полковникът от резерва, който дължи началническия си пост на ДПС ( по данни на хора от агенцията, които не смеят да си кажат публично имената) говореше по телефона в сутрешното предаване на БНТ с характерния за свикналия да не му възразяват тон на социалистически старшина. Караше се на фона на ужасяващи кадри за мизерията на сирийски бежанци в София и дори се опита да прехвърли вината за това положение на…самите бежанци. Не пазели имуществото, цапали, чупели нарочно…

На въпрос на журналиста Мерим Тенев от студиото на БНТ с колко преводачи от арабски език разполага повереното му ведомство Чирпанлиев съвсем се ядоса и превключи на…бъдеще време.

Ето как се разви днес това негово говорене, когато Чирпанлиев се появи в същото студио и наблегна на успехите, гарнирани с презрителни обобщения за предишния живот на сирийските нещастници ( за който той няма как знае каквото и да било)- обърнете внимание на частицата „ще” в краткия цитат от изявата му по БНТ тази сутрин, регистрирана от агенция „Фокус”:

Условията в бежанските центрове в „Овча купел”, Баня и Пъстрогор са по-добри отколкото в държавите, от които идват бежанците. Това каза председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев в предаването „Денят започва” на БНТ.
Той обясни, че към днешна дата ръководството на Министерството на отбраната, всички служби, които имат непосредствено отношение към дейността на бежанците, редица неправителствени организации и Столична община работят изключително целесъобразно и организирано за подобряване на условията в бежанските лагери. Според него проблемите, пред които са изправени властите, са в два аспекта. Първият е правно-административен, а вторият е свързан с подобряване на условията за живот там.
По думите му още днес ще бъдат назначени щатни коменданти в двата центъра във „Враждебна” и „Овча купел”. На граждански договори ще бъдат назначени лекари, които са представители на сирийската общност и които ще бъдат денонощно там. Чирпанлиев заяви, че още днес ще бъде пуснато парното във „Военна рампа”, а във „Враждебна” това ще стане до пет-шест дни.”

Дали всичките 132 деца, болни до едно от простуди в центъра за разболяване на здрави хора във „Враждебна”, ще изчакат любезно да не умрат през периода от 6 дни, когато началникът обещава да бъдат организирани медицински грижи, това явно е някаква бюрократична подробност.

И какво знае този бюрократ за условията на живот на хората преди да избягат от войната, които той на практика обявява за неблагодарници, защото тук живеели по-добре?

С какво това протеже на ДПС се различава толкова от депутата Ташева от „Атака”, която клевети вкупом бежанците от Сирия като „канибали”?

Този чиновник с пагони от резерва може да не носи персонална отговорност за несвършената работа на държавата преди неговото издигане на поста, но носи типичните белези на бюрократичното бездушие, възпитавано в началниците с десетилетия към човека в България, поради което явно няма как да прояви нещо друго, освен ледена безчовечност и към човека от Сирия, който му се пречка в изпълнение на служебното му задължение да рапортува за успехите в бъдеще време.

Така изглежда в хуманитарното огледало днешна бюрократична България: враждебен лагер за чужди и за местни граждани, но гостоприемен мегдан за партийната далавера на своите хора.

P.S. Думата „мегдан” е от арабски произход ( „майдан”) и означава преди всичко „площад”- включително като онзи, който скандира всеки ден „оставка” на днешното управление на България.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване