10/26/13 09:45
(http://www.gorichka.bg/)

Малмьо, устойчив град за бъдещето

Turning torso в Малмьо, устойчива сграда с апартаменти на архитекта Сантяго Калатрава.

Turning torso в Малмьо, устойчива сграда с апартаменти на архитекта Сантяго Калатрава.

Малмьо е третият по големина град в Щвеция. А понастоящем е първият по зелено благоденствие. Някога център на тежката индустрия (най-голямото пристанище е било там), днес градът е символ за устойчиво развитие и пример за това как доброто планиране и изпълнение могат да превърнат всяко място в прелестно кътче за живеене.

До 2020 година Малмьо възнамерява да бъде изцяло климатично неутрален, а до 2030 година да ползва единствено възобновяема енергия.

Зелени покриви в Малмьо.

Зелени покриви в Малмьо.

Множество от сградите имат озеленени покриви, които освен че подобряват вида на града и качеството на въздуха, абсорбират водата при проливни дъждове и така се намалява риска от наводнения. Растителността е основен приоритет на общината и тя изисква всеки предприемач да озелени пространство, голямо толкова, колкото възнамерява да покрие с бетон.

Lillgrund

Lillgrund – третата най-голяма офшорна вятърна ферма в света, в морето до Малмьо.

В непосредствена близост е изграден Lillgrund, третият най-голям офшорен вятърен парк в света. Годишно той произвежда 0.33 TWh енергия, което се равнява на консумацията на 60 000 домакинства.

Сеге Парк

Сеге Парк

През 2007 година е започнат и проект за фотоволтаични покриви в Sege Park, където са студентските общежития на Малмьо. Това е най-голямата фотоволтаична инсталация в Швеция, с 1 200 квадратни метра соларни клетки върху покривите на сградите там.

Градско земеделие в центъра на Малмьо.

Градският транспорт в Малмьо използва комбинация от биогаз и природен газ. Стремежът на общината е съвсем скоро да се премине изцяло на биогаз, като все повече домакинства събират органичните си отпадъци и от тях се прави горивото. Освен за производство на биогаз, градският компост се използва и като заместител на изкуствените торове в общинските паркове и градини. И разбира се 70% от целия боклук се рециклира.

Жив билборд, на който пише: "Велосипедите имат един шофьор. Половината от автомобилните пътувания в Малмьо са абсурдно кратки."

Жив билборд, на който пише: “Половината от автомобилните пътувания в Малмьо са нелепо кратки.”

През 2006 г. официално е обявен за първият в Швеция fair trade град, а в училищата 30% от храната е био. Отговорната политика на града спрямо храната е заложена в приетия през 2010 г. план за устойчиво развитие, според който до 2020 г. всяка предлагана в общински обекти храна трябва да бъде от био земеделие, а парниковите емисии от производството на храна следва да бъдат намалени с 40% спрямо нивата от 2002 г..

В Малмьо има 420 километра велоалеи и 30% от жителите се придвижват с велосипед.

В Малмьо има 420 километра велоалеи и 30% от жителите се придвижват с велосипед.

Успешната трансформация на Малмьо му носи множество награди, сред които:

  • Столица на Часът на Земята 2011 – награда на WWF за грижа за околната среда
  • CityStar 2012 – награда на ЕС за устойчиво развитие
  • Най-добър град за колоездене 2012 – наградата е споделена с град Лунд
  • Fairtrade City of the Year 2012 – награда на Швеция

Г-жо Фандъкова, това е мейлът (malmostad@malmo.se) и телефонът (+46040341000) на кметството на Малмьо. Поканете ги в София. Само не им показвайте фонтана.

Блог за велокултурата на Малмьо

Повече на Malmo

Публикувана на 10/26/13 09:45 http://gorichka.bg/malm-o-ustojchiv-grad-za-b-deshheto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване