10/27/13 08:52
(http://vasvalch.com/)

RATIO-нално за света около теб

 

Класическото хоби има няколко основни характеристики:

  • тясно специализирано е;
  • струва скъпо;
  • отнема време.

Ако разгледаме тези характеристики, то и аз си имам пълнокръвно хоби – организиране на научни събития. И точно както стандартните хобита се задълбочават с времето, така става и с Ratio. Това, което започна като теоретичен разговор в бирария в Търново, сега има свое трето издание. Мотивират ни убежденията, че има много интересни неща, за които хората си струва да знаят и че не е нужно да си учен с няколко академични степени, за да се интересуваш от наука. Също както може и да не си завършил консерваторията, за да си тананикаш под душа – изисква се само интерес към темата.

Ratio е хоби, което ми дава възможност да се срещна с адски интересни хора, с които е привилегия да седнеш и да си поговориш. Разговорите ни включват всичко от срещи с Ридли Скот до въпроса как може да обясниш на някого, че не е ОК да вярва в способностите на телевизионните медиуми. Лекторите ни винаги имат нещо интересно за разказване – както преди и след, така и по време на самите си презентации. Тогава нивото на интересност се покачва значително и се концентрира ударно в рамките на половин-един час. Част от тази интересност споделяме с всички хора в залата – така Ratio расте, а аз имам легитимно оправдание за прекараното време в подготовка, разговори, планиране.

Това, което сме напланирали този път, е доста по-различно от предишните издания на Ratio. Имаме илюзионист, който разобличава триковете на врачките. Имаме ядрен физик, на когото му е по-интересно да изследва поведението на хората в социални дилеми. Имаме и биолог, който ще разкрие как червеите виждат синия цвят. Достатъчно е, за да ви накара да дойдете в НДК, нали? Така си и помислих.

Освен лекторите, на място ще има и много други и интересни хора. Разговорите в почивките са не по-малко интересни, когато са с хора от една порода – млади, готини, разговорливи и любопитни. Като допълнителен бонус, лекторите също са хора – пият кафе и може да ги хванеш за някой допълнителен въпрос в почивките. Последния път една група беше окупирала така Сюзън Блекмор, че съжалих жената за момент. После видях, че изглежда й е не по-малко приятно отколкото на тези, които я слушат. Сигурна съм, че Пол Зенон, Матю Коб и Морис Гринбърг ги чака същата участ.

Крайната цел е някоя от лекциите да те накара да научиш повече. След Ratio има много места за четене, слушане на подкасти, гледане на видеа. Важното е някой да ти покаже колко много още искаш да научиш, било то и парче по парче.

Както обикновено, ще ви поканя да видите сайта, да си закупите по едно билетче онлайн или от каса на Eventim, както и да хвърляте по едно око във Facebook и Twitter за още инфо. Ще се видим на 9 ноември!

Постът RATIO-нално за света около теб е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 10/27/13 08:52 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/C38z-AKg0Vk/ratio-3
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване