11/06/13 09:14
(http://www.gorichka.bg/)

Новото летище на Сеуйл ще е малък еко град

Летище Инчеон в Сеул, Кореа вече седем поредни години е победител в класацията за най-доброто летище в света от Airports Council International. Затова построяването на втория му терминал си е огромно предизвикателство. Но архитектите от Gensler се справят със задачата невероятно успешно. Как? Като превръщат летището в истински зелен град. Съвсем истински – има си всичко, от езеро с кои до цял шопинг-квартал.

“Ако летищата продължават да развиват технологи за ефикасност и в същото време образоват и вдъхновяват милиони пътници всяка година, можем да сме част от цялостното решение за намаляване на вредното ни въздействие”, обяснява Теренс Йънг, дизайн директор в Gensler.

 

Някои от основните характеристики са:

  • Множество зони, наподобяващи открити пространства – освен езерото, има водопади, поточета, къщи с птици, зелени градини, простиращи се на площ повече от 2 футболни игрища,
  • Фотоволтаични панели, интегрирани в самата сграда,
  • Гигантски покривни прозорци, които намаляват необходимостта от изкуствено осветление,
  • Ултра-ефективна систем за разпределяне на въздуха, отопление и вентилация. Климатиците, например, работят само на три метра от там, където минават посетители и така не се изразходва енергия за празните пространства.

През летищата преминават милиони хора. И наистина е чудесно, когато престоят им там може нагледно да им демонстрира устойчивите практики и тяхното приложение.

—-

Повече на Gensler

Публикувана на 11/06/13 09:14 http://gorichka.bg/novoto-letishhe-na-seujl-shhe-e-mal-k-eko-grad/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване