11/06/13 05:32
(http://www.bivol.bg)

Фирма на бивш служител на СДОТО доставила на МВР евтини "кечъри" вместо поръчаните?

Capture_2013-11-06_a_07.43.10

В спесификацията за кечърите на МФ изрично пише, че те трябва да прихващат телефони, работещи само в режим UMTS. Такива системи обаче не се предлагат на пазара.

Покрай "Цветановгейт" станаха известни така наречените "кечъри", наречени по народному "цецомобили". Това са автомобили, екипирани с техника за тактическо прихващане на разговори по мобилен телефон, купени с пари за Шенген през 2010 г (точното име на обществената поръчка е: Доставка на специализирано оборудване за електронно проследяване, подслушване и наблюдение – проект по ГИП 2008 на Инструмента Шенген, цел 2, мярка 2, дейност 3.). Стойността на сделката е 1.44 млн. лв. Реалната цена на апаратурата обаче е доста по-ниска, а освен това не е спазено изискването на поръчката да се достави и документация на български език - показа разследване на Биволъ.

Както съобщи главния прокурор Цацаров в интервю за предаването на БТВ „Лице в лице", с кечърите са подслушвани неправомерно 875 номера. След като избухна скандалът с подслушването, прокуратурата арестува кечърите и поиска помощ от британското правосъдие за възстановяване на паметта, изтрита от служител на СДОТО.

"Съдебната поръчка е все още в ход на изпълнение. Междувременно, нали, това не е някаква кой знае каква голяма тайна, на 30 октомври в България бе английски специалист от фирмата производител, който по някакъв начин може би ще подпомогне наши експертни действия. Дали това ще стане, ще разберем. Но на практика ние чакаме отговора на британските власти. Съдебната поръчка веднъж бе връщана, изпратена бе повторно с категоричното потвърждение, че българската прокуратура няма каквито и да е обвинения спрямо длъжностни лица от фирмата производител на апаратурата." - каза главния прокурор.

Производител на оборудването е MMI Recerch Product UK (www.mmiresearch.co.uk), която е филиал на Cobham (www.cobham.com). А причината за дългото чакане на информация и експертна помощ от Англия е, че фирмата доставчик "Ломини" ООД не е доставила никаква сервизна или техническа документация за оборудването - научи Биволъ от източници близки до разследването.

МВР поръчало несъществуващ кечър

Както личи от заданието, публикувано във в. Капитал, обществената поръчка е за система с възможности за проследяване на телефони, работещи изключително в 3G мрежа и не се допускат компромиси. "Локализацията на клетъчните телефони, работещи в 3G режим трябва да се извършва без промяна на режима им на работа" - пише изрично в точка 6 на заданието (виж приложения файл).

Capture_2013-11-06_a_07.41.45

Такава система обаче не се е предлагала на пазара през 2009 г., не се предлага като търговски продукт и сега, установи проучването на Биволъ. "Много служби по света биха били щастливи да си купят система, която е способна ефективно да локализира и подслушва телефони, настроени да работят изключително в 3G режим" - смята администратора на сайта buggedplanet.info, който е един от най-авторитетните открити източници по въпросите за електронната сигурност.

Презентация на системите за тактическо прихващане на Cobham може да се намери в документите, изтекли в Wikileaks. Най-съвършените кечъри на фирмата успяват да принудят телефоните, работещи на 3G (UMTS), да слязат на 2,5G (GSM) режим, но те струват от порядъка на 2-3 млн. евро, значително повече от предвидения бюджет на МВР.

Така излиза, че през 2009 г. поръчаната от МВР техника още не съществува, а за най-добрата съществуваща парите не стигат. В крайна сметка доставчикът "Ломини", който печели търга, закупува и доставя обикновена 2G система (GSM), която обаче струва в пъти по-евтино от отпуснатия бюджет от 1,44 млн. лв.. Търгът е одобрен от Министерството на Финансите и МВР приема доставката въпреки, че техниката не отговаря на заложените изисквания, а сервизна и техническа документация изобщо липсва. Разликата от няколко стотин хиляди лева, пари на европейските данъкоплатци, изчезва някъде.

От "Ломини", която е собственост на бившия служител на СДОТО МВР Христо Стоянов, отказаха да отговорят на запитването на Биволъ каква именно техника е доставена и на каква цена, позовавайки се на клаузи за конфиденциалност в договора с МВР и МФ. Без отговор остана и запитването до Cobham.

Публикувана на 11/06/13 05:32 https://www.bivol.bg/mvr-catchers-lomini.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване