11/17/13 12:24
(http://ivo.bg/)

Либералният националист Местан и безпартийният социалист Орешарски

„Какво ни събра на този площад – демокрацията и още една дума – България, която е над всичко”.

Това са думи на Лютви Местан, който е на път да изпревари надпреварващите се в клетвите националисти, поставящи България над всичко ( Uber Alles|).

Вероятно по тази причина е толкова ревниво намръщен неговият парламентарен побратим Волен Сидеров, гледайки мрачно от билбордовете по булеварда, в чийто край говореше вчера Местан на митинг, наречен от него исторически.

Сидеров, ако си спомняте, също се обяви срещу езика на омразата- но само онази, която е е предизвикал срещу себе си и себеподобните си с ексцесиите и проявата на омраза, с които се храни неговата фашизоидна формация.

Сега Местан се включи във вербалната битка кой е по-националист и поставя в нея България Uber Alles.

Ако беше либерал по убеждение, за какъвто се представя в Брюксел, щеше да знае, че либералите и изобщо постмодерните общества отдавна са направили крачка напред в развитието си и са обявили Човека за главна ценност, а не държавата, която е длъжна да му служи.

Издигането на Човека като главна ценност не „отменя” ничий патриотизъм, а „само” пренарежда приоритетите. Това разместване, произтичащо от Ренесанса, се е отразило доста положително на просперитета на обществата и държавите, приели тази философия.

У нас е обратното. Потвърди го на същия митинг Орешарски. Той буквално призова безличната тълпа да загърби личното в името на общия интерес ( и както отбелязах вече в предишна статия, нямаше аплодисменти откъм тълпата на призива му да жертва личното)

Орешарски, подобно на Местан (на вълната на национализма), се опитва да се докаже като по-социалист на вълната на социализма, който буксува в комунистическото тресавище с демонстративното си неразбиране, че провалът на комунизма се дължи именно на „грешката” личността да бъда смачкана в името на „общото благо”.

В този смисъл откровенията на ораторите на митинга наистина са исторически- носят духа на нагаждачеството към ценности от историята на 19-ти и началото на 20-ти век.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване