11/17/13 21:44
(http://www.bivol.bg)

Разбилият се в Казан "Боинг" - "развалина" на "България Ер"

tatarstan

Снимка lenta.ru

Самолетът "Боинг 737-500" с 50 души на борда, който се разби на летището в Казан на 17 ноември е бил на "България Ер", пишат руските медии. При неуспешното приземяване боингът се взриви и загинаха всички пътници на борда. Сред жертвите са синът на президента на Татарстан Рустам Миниханов - Ирек и шефът на местната ФСБ А. Антонов.

Руските разследващи още същия ден започнаха обиски и изземане на документи от офисите на авиокомпанията. Стана ясно, че машината с бордов номер VQBBN е на 23-години и е взета на лизинг от "България Ер" през 2008 г., когато групировката ТИМ, собственик на българския национален превозвач, става стратегически инвеститор в татарската авиокомпания. Преди да стигне до "България Ер", боингът е преминал през пет други компании: Euralair, Air France, Uganda Airlines, бразилската Rio Sul и румънската Blue Air. В руските медии е цитиран пътник, който вчера публикувал в Twitter кратко резюме за състоянието на машината: "Самолетът беше в ужасно състояние, кацнахме как да е, но тресеше като в пералня".

"Кърваво писмо" срещу ТИМ от 2009 г. ги обвинява в източване на авиокомпанията чрез старите боинги

Флагманът на варненската групировка ТИМ - "Химимпорт" е стратегически инвеститор в авиокомпанията "Татарстан" до 2012 г. За това време три стари машини "Боинг" са отдадени на лизинг. По този повод бившият генерален директор на "Татастан" М. Закаржаев казва пред руския вестник "Комерсантъ" "...българските инвеститори, попълвайки авиопарка със самолети Boeing, по същество са търгували сами със себе си". 

ТИМ обаче не пропускали да прибира вноските по лизинга, възлизащи на $150 - 160 хиляди на месец и още $100 хил. за резервни части. "Всичко, което правят днес българските консултанти в авиокомпания "Татарстан" е да следят за навременните лизингови плащания за предоставените от тях самолети. Българските колеги провеждат глобална оптимизация и съкращение на разходите в компанията чрез съкращаване на работните заплати и орязване на социалните гаранции, докато в същото време продължават да живеят в разкошни хотели, които струват на компанията повече от половин милион рубли на месец" - възмущават се авторите на отвореното писмо, цитирани от сайта "Бизнес Газета". Според тях, за да носят печалба старите машини трябва да летят 250 часа месечно, но поради честите ремонти трите боинга не могат да направят повече от 120 часа нальот.

В крайна сметка правителството в автономната република Татарстан реши да прекрати неизгодното сътрудничество и прехвърли авиофирмата към холдинговото дружество "Ак барс".

ТИМ бяха и стратегически партньор на аерогарата в Казан до януари 2013 г., когато техните фирми "Булгар Авиейшн Групп" и "Ескана Русия" продадоха акциите си на държавната "Тат Авиа". В междинния отчет на "Химимпорт" за тази година обаче стратегическото партньорство още фигурира.

ТИМ в Русия имат банка и влиятелен приятел - вицепремиерът Трутнев

Интересът на ТИМ към Русия и Казан не се ограничава с авиобизнеса. Разследване на Биволъ показа, че те владеят и банката "ТатИнвестБанк". Варненци имат височайши протекции от обкръжението на президента Путин. Бившия министърът на природните ресурси Юрий Трутнев, който беше съветник на президента Путин, а отскоро е вицепремиер, е запален каратист. По тази линия той дружи с бившия командос Иво Каменов от ТИМ.  Двамата са съучредители на Световния съюз по карате стил "Киокушин". Връзките на Трутнев с тимаджии обаче не се ограничават само с каратето. Синът на Трутнев - Дмитрий е в управата на "ТатИнвестБанк" и също така финансов съветник в българската ЦКБ.

1301345964_royama
Бившият министър и настоящ съветник на Путин Юрий Трутнев (в центъра със синя вратовръзка) и Иво Каменов от ТИМ (в центъра с черно сако и поло) са съучредители на Световния съюз по Киокушин.

ТИМ - най-голямата икономическа грижа на България

В таен доклад до Вашингтон от 2005 г. тогавашният американски посланик в България Джеймс Пардю пише следното за ТИМ.

Изгряващата звезда на българската организирана престъпност, групировката ТИМ, базирана във Варна, все повече заприличва на МУЛТИГРУП в усилията си да проникне колкото може повече незаконни сектори, Сега ТИМ и дъщерната им бизнес империя са една от най-големите и сериозни икономически грижи на България...

...Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.

Основната база на ТИМ – Варна има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организиран престъпност - твърди още Пардю.

Публикувана на 11/17/13 21:44 https://www.bivol.bg/kazan-tim.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване