11/20/13 22:40
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Да изядеш София

EatSofia

Докато съм набрала скорост за писане и споделяне на интересни събития, след очерка за DiVino.Taste 2013 и изпиването покрай него на доволно количество вино се пренасям към кампанията Absolut Transform Today и по-специално изявата на младата дизайнерка Беата Първулова. Не следя в захлас модните тенденции, но идеята на Беата да трансформира стила си и любимите си места в София в седем степенно меню за мен е впечатляваща.

На вечерята проведена в Checkpoint Charlie, Беата представи седем от своите любими места в София чрез храна. Интересен е подходът към това меню, в което не е важно само храната да бъде вкусно приготвена, но и да отрази духа на тези места, които носят цветове, звуци, аромати, спомени. Дизайнерският подход към създаването на това меню и спомените за София, които Беата вплита в чинията показват храната по много емоционален начин, който граничи с приказност.

Фалафел от тиквени семки и нахут влисто от айсберг с таханов сос

Артистичното меню започва с Женски пазар, неоспоримо едно от най-колоритните места в София. Преобразяването на това място в порция е звучен ориент от фалафел с тиквени семки в листо от айсберг и таханов сос.

Крем супа от червено цвекло със сметана, чипс от целина и Absolut желиран бонбон от морков

Следва салата с маринован в Absolut гравлакс с каперси, кедрови ядки, краставица и пюре от ябълка, мента и лайм, която олицетворява Камбаните до Младост 4, а улица Битоля се трансформира в крем супа от червено цвекло, чипс от целина и Absolut желиран бонбон от морков.

Руло от поширан костур със спанак, селъри, чушка върху лайм

Менюто продължава с първо основно от поширан костур със спанак, селъри, чушка върху лайм, което изразява тунела в Младост 4. Кратка почивка със сорбе от мента и Absolut цитрон пред пейката в двора на 365 (Художествената академия), за да преминем към Националната галерия за чуждестранно изкуство с второто основно от свинско пълнено със сушени плодове с чили ризото и чипс от цвекло и рукола.

Чийзкейк от тиква с джинджифилов крем и нар

Накрая е улица Граф Игнатиев. Тази улица е и мое любимо място, до което живеех доскоро и изобщо не мисля, че е съвпадение, че бях настанена на масата с това име. И за мен спомените от това място ще траят дълго. Ще се опитам да перифразирам думите на Беата, че няма по-запомнящо се нещо от това да чакаш някой на Попа в дъжда, а от Графа да лъха на печена тиква. Трансформацията на улица Граф Игнатиев съвсем подобаващо се откроява с чийзкейк от тиква с джинджифилов крем и нар.

Беата Първулова

Менюто е изцяло идея на Беата, но всеки, който се занимава с храна знае, че изготвянето на седем степенно меню за не малко хора е не лека работа, затова в това кулинарно приключение се включва и Джун Йошида, а както разбрах и от самата Беата, готвачите в ресторанта също много са помогнали за осъществяване на трансформацията. Така и така стана дума за Джун, от него чакаме новини за откриването на новото му място.

Трансформацията на Беата ще се предлага още един месец в Checkpoint Charlie, като част от редовното меню на ресторанта, а трансформацията на  места от София продължава на специално създаденото фейсбук приложение, където Absolut приканва блогъри и известни готвачи да допълнят картата на София със свои рецепти, вдъхновени от града. Приложението ще стартира от 25 ноември и тогава всеки, който има желание и идеи да сготви София, ще може да се изяви.

Иска ми се и аз да пресъздам в храна емоциите си от улица Юрий Венелин, на която живях осем години и работих творих почти четири,  но други задачки ме чакат сега. Да не забравяме, че не съм ти представила новата си кухня, а и предколедно се очертава София да изяде мен.

И между другото, le Beaujolais nouveau est arrivé! Наздраве!

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Да изядеш София е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 11/20/13 22:40 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/UBkqRy0SpNM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване