11/27/13 20:56
(http://ivo.bg/)

АЕЦ на всеки километър

Когато твърдя, че протестиращите срещу сегашната ялова власт воюват със средствата на политическата сатира с убийствен ( в перспектива, убеден съм) ефект, имам предвид текстове, като този, който можете да прочетете в интернет ( ivo.bg)

Автор: КИРИЛ ХАФЕЗОВ

Kiril Havezov

• Във връзка с (и вдъхновен от) предложението на моя колега от “Капитал” Георги Жечев за изграждане на АЕЦ “Дружба 1″, който да е близо до езерото (с минимум 1200 мегавата, за да има ток за двата параклиса и основното училище) и възникналия под постинга му във фейсбук спор дали не е по-удачно АЕЦ-ът да бъде построен на “Панчарево”, искам да изкажа и своята позиция. Като българин чувствам граждански дълг да го направя, защото всеки българин изначално е ядрен специалист, освен ако не го влече хидроенергийното консултиране. Или както обобщи една баба по време на референдума за “Белене”: “Защо Румъния и Турция да си имат, а ние да си нямаме”.

И така: Не знам защо се спори по въпроса къде да е столичният АЕЦ, след като в София има място поне за 7-8 АЕЦ-а. Може дори да се направи постоянен ядрен панаир и всеки производител на ядрени реактори да си направи по един АЕЦ. Ще поканим за участие и тези, които тепърва смятат да стават производители. Какъв по-добър повод за изпробване на технологията, а и за реклама. Те пък ще ни го направят с намаление и така всички ще спечелим. София ще стане ядрената столица на света и ще бъде символ на мирното геополитическо разбирателство. Столицата се слави с джамия, църква и синагога, намиращи се в непосредствено съседство. Напоследък България се слави и с топлото посрещане на бежанци от всякакви религии, които мигновено биват въвеждани в най-добрите традиции на прословутото българско гостоприемство. Време е да пренесем този модел на българската толерантност и гостоприемство и в полето на енергетиката и на наша територия да станем причината световните ядрени сили да си стиснат ръцете и да заживеем в един по-добър свят.

И за да не ме обвини някой в говорене на общи приказки, искам да предложа и по-конкретни неща. Освен добрите предложения за АЕЦ “Дружба 1″ и АЕЦ “Панчарево”, мисля че трябва да има и АЕЦ “Ариана”, АЕЦ “Езерото с лилиите”, АЕЦ “Фонтаните на НДК”, АЕЦ “Фонтана пред Народния театър”, АЕЦ “Блатото в Южния парк” и т.н. Задължително трябва да има АЕЦ “Фонтанът пред президенството”, който да се показва с гордост на чуждестранните президенти. Имам колебания дали демонстриращият всички урологични проблеми фонтан на бул. “Витоша” има капацитет да охлажда цял АЕЦ. Вероятно за там ще е необходимо да се направят консултации с някой виден консултант, като за целта предлагам да се избере някой, който е имал реклама над главите на поне три национални всекидневника за дълъг период от време.
За Перловската река и канала предлагам по-гъвкаво решение: няколко ядрени подводници и ядрен кораб, които едновременно да могат да изпълняват транспортни функции (така ще се облекчи например автобусна линия 72), и в същото време да могат да се придвижват до различни локации при възникване на енергиен недостиг.

Разбира се, не може да се разчита само на ядрената енергетика и с цел диверсификация и осигуряване на екологична енергия, предложението ми е да се създаде Фотоволтаични централи “Западен парк”, “Северен парк” и “Ловен парк”. Изсечените от там дървета ще захранват централа на биомаса, за която най-доброто място е Драгалевци, защото е близо до Витоша и няма да има транспортни разходи за осигуряване на дървени отпадъци след като свършат дърветата в софийските паркове.

Разбира се трябва да се направи и вятърна централа “Паркът Заимов”, като на перките на генераторите ще бъдат закачени кабинки и така те ще работят и като виенски колела – атракцион за най-малките.

Nickolay Stoyanov И метрото да се префасонира в ускорител за елементарни частици!

Kiril Havezov Ники, няма нужда да се прави подземен ускорител за елементарни частици, тъй като ние вече имаме уникален надземен такъв – Цариградско шосе, по което БСП и ДПС вече проведоха опит в ускоряване на елементарни частици от всички краища на България с автобуси..

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване