11/29/13 13:33
(http://www.gorichka.bg/)

Ековативен дизайн: пластмаса от гъби

Отгледани, а не произведени.

Ясни са вредите от пластмасата. Знаем също и за многото начини, по които би могла да бъде заменена. Но иноваторите от Ecovative отвеждат нещата малко по-надалеч: те не искат да правят биопластмаса от растителен произход, а да променят изцяло начинът на производство и да заменят пластмасата с материал, който расте като гъби. Отгледана, а не произведена, както гласи слоганът им.

Създаденият от земеделски отпадъци и мицел материал може да бъде използван за какво ли не; практическият му опит засега е в служба като опаковки и изолация. Забележителното за компанията е, че тя опитва да преосмисли концепцията за продуктите, а не просто да ги произвежда по-ефективно. Eben Bayer, 28-годишният основател на Ecovative, казва:

„Нашите продукти не са по-малкото зло. Те са по-добри.“

Солидно начало е поставено с продукт за изолация, който буквално израства вътре в къщата. Нагледно процесът беше показан в демонстрационна къщурка.

tumblr_inline_mpd6674wxS1qz4rgp

Израствайки върху земеделски отпадъци, гъбите ги спояват и така създават здрава материя, която за около месец изсъхва напълно и е готова да понесе всички предизвикателства на времето. Иновативният материал обра овациите и спечели престижното отличие на Buckminster Fuller Challenge, предстои представянето му на мащабната Green Build Conference следващия месец.

Ето и повече за гъбестата иновация в това видео:

Ecovative

Публикувана на 11/29/13 13:33 http://gorichka.bg/ekovativen-dizajn-plastmasa-ot-g-bi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване