12/03/13 19:51
(http://ivo.bg/)

Джигитите прегазиха червения съветски светофар

Грузия въвежда глоби за използване на комунистическа и фашистка символика на обществени места

ТБИЛИСИ, 29 ноември 2013 – Новости-Грузия, Наталия Смолникова.
Превод: Нина Денева

Използването на комунистическа и фашистка символика на обществени места, а също така издигането или отказът да се демонтират паметници и барелефи, както и преименуването на улици в чест на лидери на тези идеологии в Грузия ще се наказват с глоба от хиляда лари (около 600 долара).
Парламентът на Грузия внася съответните поправки в „Хартата на свободата” и в Кодекса за административните правонарушения. Инициаторите на поправките са предложили и пояснение на понятието „символика на тоталитарния комунизъм.
В този смисъл това е символика, отразяваща “режима на тоталитарния комунизъм, който се характеризира с нарушаване на правата на човека, с различни форми на масов физически терор, с индивидуални и масови убийства и изтребления, със смъртни наказания в концентрационни лагери, с глад и депортация, с изтезания и робски труд, с преследване на етническа и религиозна основа, с ограничаване на правото на съвест, на мнение, на изразяване и други”.
Информация за наличието на комунистическа и фашистка символика в Грузия ще се събира от специална комисия. Тя ще има грижата да няма дадена символика „върху държавна собственост, върху собственост на органите за местно самоуправление, както и ще следи да няма в Грузия култови сгради, паметници, монументи, барелефи, а също и улици, площади, села и селища с имена, които съдържат елементи от пропагандата на комунистическата и фашистката идеология или имена на лидери на тези идеологии”.
В случай че подобни факти бъдат забелязани, специалната комисия ще се обърне към съответното „упълномощено лице” и ще поиска да бъде прекратено нарушаването на закона. В противен случай на „упълномощеното лице” ще бъде наложено административно наказание във вид на глоба.
„Хартата на свободата”, с която се налагат ограничения за бивши сътрудници на специалните служби на Съветския съюз, за бивши висши кадри на комунистическата партия и комсомола, която не допуска да се използват на обществени места фашистка и комунистическа символика, както и урежда контрола върху паричните потоци от чужбина, е приета от парламента на Грузия в края на май 2011 г., след като е била обсъждана почти цяла година.
Източник: http://newsgeorgia.ru/politics/20131129/216165034.html

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване