12/03/13 11:01
(http://www.gorichka.bg/)

Най-зеленото училище в света е в Хонг Конг

3020691-inline-750-sin-yang-07

И е за деца на родители с ниски доходи. Което още веднъж доказва, че устойчивите практики съвсем не са въпрос на финансова възможност.

Sing Yin Secondary School в Хонг Конг е оборудвано с всичко, което асоциираме със зеления модел: соларни панели, LED осветление, градини на покрива, вятърни турбини, био-ферма, аквариум.

И все пак не това е причината да спечели тазгодишната наградата „Най-зелено училище на Земята“ на U.S. Green Building Council. Престижното отличие то заслужава заради образователната си практика, която обучава децата за важността на устойвия модел – всекидневно, чрез опита, който придобиват в самото училище. То стимулира учениците да водят „зелен живот“, показвайки им нагледно как съвременните подобрения могат да помогнат на всички. Sing Yin вдъхновява възпитаниците си да поемат инициативата чрез разнообразни програми; сред тях са такава за намаляване разхода на енергия в домовете им, друга пък възлага на дузина ученици отговорността за важни решения отнсно грижата за околната среда от страна на училището.

Соларните панели на покрива на училището.

Соларните панели на покрива на училището.

U.S. Green Building Council оценява училищата по множество показатели, разглеждайки устойчивите практики от различни ъгли. Те трябва да имат нулев отпечатък от гледна точка на вода, отпадъци и въглеродни емисии; да се грижат за здравето на своите ученици, а за предпочитане и да го подобряват; да обучават децата в устойчиви практики и да учат чрез опит, с ежедневен зелен живот на училището.

Соларна тръба, която вкарва слънчева светлина в лабораторията по физика.

Соларна тръба, която вкарва слънчева светлина в лабораторията по физика.

Няма как да не се питаме кога подобни награди ще бъдат присъждани и тук. Но първо дано зелените практики навлязат масово и в българските училища, ако е удобно, по-скоро.

Повече на Sing Yin и USGBC.

Публикувана на 12/03/13 11:01 http://gorichka.bg/naj-zelenoto-uchilishhe-v-sveta-e-v-hong-kong-2/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване