12/05/13 00:38
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Цветни чувства описани с вкус в един коледен сладкиш

Коледен сладкиш

Започва да ми мирише на портокал и карамфил, на греяно вино и пушек, на бавно печено месо и смола, на джинджифил и канела. Започвам да чувам коледни звънчета, слушат ми се коледни песни, но тази Коледа ще е различна. Както и всички предстоящи Коледи. Научавам всичките куплети на „Тихо се сипе първият сняг“, за първи път след много години кича лампички и гирлянди върху елха. Тази Коледа ще е различна, тази Коледа ще бъдем трима, ще бъдем у дома, а не в квартира. И може би нямам търпение за момента, когато с Даниел заедно ще изрязваме джинджифилови човечета и ще го оставя да плеска глазура върху покрай тях, заедно ще украсяваме елхата и заедно ще пеем песничката за Шаро и първия сняг. Наистина има нещо по-различно. По-различно усещане за празник, емоцията е променена или по-скоро преобразена в чувството на това, което наричат идилия. Хм, поне засега е така и имам намерение пълноценно да изживея този момент.

Коледен сладкиш

Колкото и да е различно усещането за Коледа някои неща не се променят. Като ароматите, които изредих в началото, например. Хубавото на ароматите е, че събуждат спомени. Вдишаш ли ги моментално правиш асоциация с нещо преживяно. Трепва ти отвътре, кръвта се раздвижва, появяват се картини наситени с цветове. Цветовете на възторг, цветовете на вкуса останал на небцето, на пареща вълна в гърлото, на света около теб. Отразяващи се в нощните светлини, виждаш отвъд себе си запалените пламъчета в душата и искаш този миг да бъде вечен. Един миг от твоя изпъстрен свят.  Но той не може да бъде вечен. И не трябва да бъде. Защото по-сладко е когато вдишаш ароматите и те отново те отведат на това място. Всеки път на твоето място.

Снежинки от фондан

Моето място няма цветове отвън. То е бяло и го крия като с камуфлаж в снега. Цветовете са отвътре, искрящи със своя вкус и разливащи се под нечии ръце. Всъщност едни определени четири ръце. С едните искам да изрязвам джинджифиови бисквити, а другите просто да държа до лицето си и да попиват цветовете на щастливите сълзи.

Коледен сладкиш

Вливайки се в дълбочината на моите цветове, решавам да създавам реална картина от чувства описани с вкус. Вкусът на моя свят и настроение. Предимно сладък, със свежи и пикантни отенъци в студена обвивка,  а отвътре  погълнал вселената не само на моите спомени, но и на моите блянове.

Коледен сладкиш

Коледен сладкиш

Използвам основни рецепти от книгата на “Australian Women’s Weekly“ - Cupcakes and Fairy Cakes.

Сладкишът е малка торта от един блат, който се разделя на две части, между които се слага крем. Покрива се с глазура, която представлява италиански меренг.

Блатът с крема може да се сглобят 2-3 дни предварително и да се съхранят добре покрити в хладилник. Хубаво е сглобената торта да престои поне една нощ в хладилника за да стегне и за да се обединят ароматите. Покрива се с глазурата в деня, в който ще се поднася или най-рано един ден предварително, за да запази глазурата блясъкът си и пухкавата текстура.

Преди да се започне с приготвянето му е необходимо да се направи декорацията от снежинки, тъй като те трябва да съхнат 1-2 дни.

Посочените дози са за 1 малък сладкиш с диаметър 20-23 см. Снежинките, които се получават от цялото количество фондан са около 30 броя в различни големини.

За снежинките:

За блата:

  • 150 г брашно
  • 110 г кафява захар демерара
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1/2 чаена лъжица канела
  • 1/4 чаена лъжица прясно настъргано индийско орехче
  • 1 супена лъжица ситно настърган пресен джинджифил
  • 90 г меко масло
  • 1 яйце, със стайна температура
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
  • 50 г течен мед

За крема:

  • 250 г крем сирене, със стайна температура
  • 50 г меко масло
  • 30 г пудра захар
  • 1 супена лъжица портокалов ликьор
  • остъргани семена от 1/2 ванилова шушулка

За глазурата:

  • 2 белтъка, със стайна температура
  • 150 г фина кристална захар
  • 60 мл вода

За снежинките фонданът се размачква с пръсти за да се затопли и да стане гладък. Върху гладка работна повърхност се пресява малко пудра захар. Точилката, с която ще се разточва също се поръсва с малко пресята пудра захар. Фонданът се разточва с дебелина 2 мм.

Изрязване на снежинки от фондан

От него с помощта на резците се изрязват снежинки. Ако е необходимо изрезките от фондана се събират, омесват се хубаво и отново се разточват върху поръсения с малко пудра захар плот. Изрязват се още снежинки. Оставят се на равна повърхност върху хартия за печене да изсъхнат за 1-2 дни. Времето зависи от влажността в помещението.

Фурната се нагрява на 180°C. Подготвя се форма за кейк с подвижни стени с диаметър 20-23 см. Дъното и стените на формата се намазват с растителна мазнина. От хартия за печене се изрязва кръг с диаметъра на формата, поставя се на дъното ѝ и също се намазва с растителна мазнина.

За блата прясното мляко се смесва с лимоновия сок, разбъркват се хубаво и се оставят за 2-3 минути.

В голяма купа се смесват брашното, захарта, бакпулверът, содата, канелата и индийското орехче. Разбъркват се хубаво. Прави се кладенче в средата и в него се изсипват пресният джинджифил, маслото, яйцето, медът и сместа с прясното мляко. Всичко се разбива с миксер докато сместа стане еднородна. Изсипва се в подготвената форма и се заглажда на повърхността. Пече се в предварително нагрятата фурна за 25-30 минути. Проверява се за готовност с дървена клечка, която забодена в центъра на блата трябва да излезе суха.

Формата с блата се изважда от фурната и се оставя да се охлади за 5 минути. С нож внимателно се минава по ръба между блата и формата. Блатът се освобождава от формата и се поставя върху решетка. Оставя се да се охлади напълно.

За крема крем сиренето се изважда от хладилника 1-2 часа предварително за да се затопли. Отделената вода от него се отцежда. Отцеденото сирене се смесва в купа заедно с маслото и се разбиват с миксер. Добавя се пудрата захар и кремът отново се разбива с миксер докато стане гладък и пухкав. Накрая се добавят портокаловият ликьор и остърганите семенца от половин ванилова шушулка. Разбиват се хубаво.

Изстиналият блат се срязва на две равни части по хоризонтал. Едната половина се поставя в сервизна чиния или поднос. Върху нея се разпределя крема и се поставя втората половина от блата. Оставя се в хладилник да престои за една нощ.

За глазурата водата и захарта се смесват в малка тенджерка. Загряват се на умерен огън като се разбъркват докато захарта се разтопи. Когато сместа започне да ври бъркането се преустановява и сиропът се вари докато достигне температура от 116°C. Сиропът трябва да се сгъсти леко, но да бъде бистър и да не е започнала видима карамелизация (да няма цвят).

Малко преди сиропът да стане готов белтъците се разбиват с миксер докато стегнат и се образуват меки връхчета. Тогава на тънка струйка и при непрекъснато разбиване с миксера се добавя захарният сироп. Внимава се да не се засегнат бъркалките на миксера. Когато се добави всичкия сироп разбиването продължава още около 5 минути докато меренгът се сгъсти и започне да се охлажда.

Сглобените блатове се покриват с глазурата с помощта на лъжица или сладкарски нож, като глазурата не се заглажда перфектно, а се създава ефект на вълни. Декорира се със снежинките.

Коледен сладкиш

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Цветни чувства описани с вкус в един коледен сладкиш е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 12/05/13 00:38 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/difPDML1rVE/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване