12/10/13 10:35
(http://www.gorichka.bg/)

Сали Дейвис: Антибиотиците спират да ни действат

DAMESALLYDAVIES_2463582b

Сали Дейвис

Антибиотиците вече не ни действат и скоро човечеството може да се сблъска със съвсем реалната заплаха от смятаните за напълно лечими болести. Това твърди проф. Сали Дейвис, по титла Chief Medical Office на Британското правителство, в съвсем директно озаглавената си книга The Drugs don`t work.

Тя обяснява, че преди 70 години западната медицина въвежда в масова употреба антимикробни препарати като пеницилина за борба с различни инфекции. Всички ние се осланяме на тях. Но точно поради широката употреба на лекарствата, бактериите, срещу които те се броят, мутират и стават резистентни. Фармацевтичните компании все още не произвеждат нови лекарства, които биха могли да се справят. Дейвис казва, че в Европа и Щатите от резистентни на наличните лекарства бактерии годишно умират поне 25 000 души. Така че, човечеството е застрашено съвсем не само на теория.

Всичко това изобщо не е тайна, информацията е широко достъпна, но пък с очевидно близък до нулевия ефект върху институциите, отговорни за здравето ни. Дори на високата позиция, на която е, за Дейвис е изключително трудно да привлече внимание върху темата. Малката й победа за момента е фактът, че е убедила английското правителство да впише антимикробната заплаха в официалния регистър на рисковете. Така че през тази седмица в няколко европейски града ще текат обсъждания на проблема.

Междувременно са предприети някои действия за промяна на прекомерната употреба на антибиотиците:

  • Английските болници успяват да имплементират по-успешни програми за лична хигиена на служителите, с което намаляват случаите на MRSA, една от резистентните бактерии.
  • Във Франция бе проведена социална кампания с призив за намаляване използването на антибиотици.
  • Дания и Норвегия полагат значителни усилия да обуздаят приложението на антибиотични препарати в селското стопанство.

Необходими са обаче много по-масови и много по-концентрирани усилия. Дейвис казва, че фармацевтичните компании не желаят да произвеждат нови лекарства, защото губят ефективността си твърде бързо. Тоест, не им излиза сметката – печалбата от потенциалния нов препарат няма да оправдае необходимата за предварителни проучвания инвестиция. От друга страна, самите пациенти изискват от лекарите си да им предписват „чудодейните“ антибиотици за щяло и нещяло. Общественият отзвук е липсващ, защото темата е твърде комплексна и не се счита за проблем, който трябва да решим сега и веднага. А бъдещите поколения ще страдат от прекомерната употреба днес. Тоест, нашите деца.

Видеото от TED-дискусията обяснява всичко.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване