12/11/13 20:10
(http://www.gorichka.bg/)

Гъбите, като неочаквано спасение след природни бедствия

Трад Кротър от Mushroom Mountain.

Трад Кротър от Mushroom Mountain.

Може ли гъбите да са решение за глада в райони на природни бедствия. Трад Котър, основател на Mushroom Mountain, смята да го докаже.

„Цялата разруха, целия боклук, всички тези гладни хора… Но за гъбите боклукът е храна. Така че бихме могли да отглеждаме храна, да посрещнем нуждите на гладните, а същевременно ще сме разчистили и може би дори дали начало на чисто нов селскостопански сектор.“

Котър се занимава с отглеждане на гъби върху практически всякаква отпадна биомаса. Добре запознат е с ценните им качества; освен хранителната си стойност те са и чудесни чистачи – мицелът много добре разгражда патогенни организми и замърсители. Затова, след като му хрумва, че същата тази технология може да бъде използвана в екстремни ситуации и за спасяване на животи, той бърза да започне. В крайна сметка, става дума за добиване на огромни количества храна, растителен протеин, за само няколко седмици.

През пролетта на 2013 г. Котър отива в Хаити заедно със студенти от университета в Клемсън. Занасят култивирани спори, лабораторно оборудване и всичко необходимо за старта на програма за култивация на гъби към местното училище за селско стопанство. Построяват си демонстрационна стая предимно от отпадъци и започват да преподават изкуството да отглеждаш гъби. Не им е особено лесно, защото хаитяните се оказват тотално незапознати с гъбите, всъщност консумират само един единствен вид (наричан джон джон) и буквално нямат думи за всички останали, които растат наоколо им. Разбира се, Котър съвсем бързо успява да промени нагласите им.

„Беше невероятно. Всяка вечер, на път за болницата, в която живеехме, ни пресрещаха хора и ни молеха да ги научим да отглеждат гъби, за да нахранят семействата си.“

Издаването на специализиран филм с инструкции за успешна култивация на няколко езика е следващата стъпка. За целта Котър набира средствата, необходими той и екипът му да се завърнат в Хаити с всичко необходимо за продължаване на започнатото начинание, което да се превърне в документален материал.

Ето и участието на Трад в TEDxGreenville:

Не можем да отречем, идеята на Котър поставя незаконните сметища на входа на всяко българско населено място в перспективна нова светлина.

Mushroommountain.com

The Djon Djon Haiti Project

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване