12/16/13 00:16
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Малки коледни лакомства – шоколадови бонбони със сушени сини сливи и орехи

Шоколадови бонбони със сушени плодове и орехи

Коледната тема продължава с малки коледни лакомства. Мисля си, че колкото и коледни бисквити да приготвя, просто не мога да мина без нещо шоколадово оформено като бонбон. Бонбоните са подходящи за всеки сезон, но това, с което тези се отличават и класират в коледната тема е декорацията. Пазейки идеята си за нея още от миналата година, най-после я осъществявам и се радвам на тази картина като любовна игра с очи и сетива. Като щафета предавам радостта си нататък и те подканям на свой ред да не задържаш емоцията в себе си.

Шоколадови бонбони със сушени плодове и орехи

„Суров микс от сушени плодове и ядки, направен на топчета и покрити с шоколад. Декорират се с бял шоколад и листенца имел изрязани от захарно тесто.“ Точно това съм си записала като подсказка преди няколко седмици в тефтера. Докато търсих в книгата Best-ever Christmas Recipe Collection  как да приготвя една патица  попаднах на рецепта за трюфели, които са декорирани подобаващо – със зелени листенца имел изрязани от марципан и малки червени топчици за плодовете на имела. Идеята по-скоро преоткрих, защото и миналата година попаднала на нея исках да я реализирам, но бях погълната в приготвянето на разновидности на коледни сладки и затова нищо не направих по въпроса. Със сигурност съм имала нещо наум за тези бонбони, което да е по-различно от шоколадов трюфел. Не си спомням какво, но сега имайки предвид, че декорацията е пипкава, сметнах за добре да приготвя най-лесните бонбони от сушени плодове и ядки. Намислих си да използвам сушени сини сливи и орехи, чиято комбинация с шоколад е позната и любима.

Шоколадови бонбони със сушени плодове и орехи

Тези бонбони, наред с очарователните шоколадови бонбони се нареждат на челно място в листата за малки коледни лакомства. Със силни аромати, с различни допълващи се текстури и с привличащ вниманието външен вид. Коледното съвършенство е подходящ подарък, ако искаш да изненадаш някой с нещо приготвено лично от теб.

Шоколадови бонбони със сушени плодове и орехи

Аз например, нетърпеливо изрязвам двадесет листенца имел от фондан и още по-нетърпеливо оформям шестдесет миниатюрни червени топченца. Нетърпелива съм не толкова от пипкавата работа, а за да ги групирам и да оформя крайния резултат, който поглеждам радостно на фона на блещукащите светлини. Създавам си малки празници всеки път, в който завършвам всеки бонбон. Създавам си големи радости всеки път, когато подаря такъв бонбон. И в този дух си правя един безкраен празник. Каня те да празнуваш с мен!

Шоколадови бонбони със сушени плодове и орехи

Шоколадови бонбони със сушени сини сливи и орехи

Сместа за бонбоните, която се състои от сушени плодове и орехи може да се приготви предварително, да се оформят топчета от нея и да се съхранят добре опаковани в хладилник. За да се получи хубава смес, необходимо е да се използва кухненски робот. Чопърите не са добра алтернатива, защото лесно се чупят. Все пак ако не разполагаш с друго, вариант е смесените сушени плодове и орехи да се смилат на порции в чопъра или с помощта на пасатор.

Добавената домашно приготвена ванилова есенция придава лек алкохолен нюанс на сместа, но по-късно, опитвайки поредния бонбон си помислих, че добра доза от някакъв алкохол като тъмен ром, уиски или подсилено червено вино ще им се отрази много добре. Затова може да включиш нещо предпочитано от теб, а вариант е сушените плодове да се накиснат предварително в алкохола.

Завършените бонбони се съхраняват в добре затворена кутия на стайна температура и далече от влага и топлина.

Посочените дози са за 20 броя.

Продукти:

Сушените сини сливи, фурмите, орехите, канелата и ваниловата есенция се смесват в кухненски робот и се смилат докато се получи ронлива, леко лепкава смес. Когато се притисне с пръсти, сместа трябва да може да се събира. От нея се приготвят 20 топчета с размер на малък орех или около 20 грама всяко. Оставят се в хладилник за 2-3 часа за да стегнат.

Натуралният шоколад се темперира и в него се потапят охладените топчета едно по-едно. Излишният шоколад се оставя да се стече. Покритите с шоколад топчета се поставят върху хартия за печене и се оставят докато шоколадът стегне. Когато стегне с ножче се минава по ръба на бонбоните и се отстранява излишния засъхнал шоколад от основата им.

От оцветен в зелено фондан се изрязват 20 малки листенца във форма на имел. От оцветен в червено фондан се правят 60 миниатюрни топчета.

Белият шоколад се разтопява на водна баня. Докато е топъл и течен с помощта на лъжичка се взима от него и се слага върху всеки бонбон, като се оставя да се стече свободно по страните му. Докато шоколадът все още не е стегнал, бонбоните се декорират с листата имел, които се залепят върху белия шоколад. Върху всяко от листенцата се групират по три червени топчета, които се залепят с помощта на малка четка, потопена във вода. Оставят се да изсъхнат и се подреждат в хартиени чашки.

Шоколадови бонбони със сушени плодове и орехи

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Малки коледни лакомства – шоколадови бонбони със сушени сини сливи и орехи е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 12/16/13 00:16 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/fXzAieM4FiU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване