12/19/13 18:25
(http://www.gorichka.bg/)

Идея: задаждане на супер-корали против окисляването на океана

Дано проектът за супер-корали се окаже успешен.

Световният океан става все по-кисел. И макар това да звучи даже метафорично добре, никак не е. Киселинността е съвсем реална, понижено ниво на pH в резултат от увеличените количества въглероден диоксид в атмосферата. Водата го абсорбира от въздуха и така алкалните морета стават по-киселинни.

За да бъдем точни, в момента средната киселинност на повърхностната вода в целия свят е с 30% по-висока, отколкото е била преди Индустриалната революция. Изследванията сочат ужасяващи промени в екосистемата на океана, сред които разрушаването на калцираните структури, повишаваща се смъртност на някои видове риби и затруднено оплождане, тъй като спермата не може да плува добре в новите условия.

Коралите изграждат рифове все по-трудно, а те са пазителите на биоразнообразието и имат ключова роля в крайбрежната безопасност, и, все пак, туризма. А тъй като естествената еволюция не може да им помогне да се адаптират достатъчно бързо към променената киселинност, може бе хората могат да го направят. Такава е идеята на Ру Гейтс (САЩ) и Маделин ван Опен (Австралия). Те печелят международното предизвикателство Paul G. Allen Family Foundation с проекта си за създаване на киселинно устойчиви корали и заселването им в океана. Гейтс казва:

„Подпомогнатата от хората еволция на коралите е драстично различен подход в сравнение с обичайно прилаганите опити просто за опазване на съществуващите. Погрешно се смята, че процесът изисква ГМО, но всъщност ние предлагаме само начин да засилим естествено случващите се еволюционни процеси.“

Веднъж създадени, тестът за новия вид корали ще бъде заселване на вече мъртъв риф и „озеленяване“ на изкуствено създаден бетонен такъв.

Повече за окисляването на океана можеш да четеш тук.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване