12/23/13 09:06
(http://patepis.com/)

Коледа в Америка (Американските зимни празници)

Днес, скъпи читатели, ще закрием изминалата 2013 г в нашия сайт. Люси ще ни разкаже за поредицата зимни празници в Щатите, започвайки с Деня на блгаодарността, през Коледа до Нова година, а всички ние ви желаем честито Рождество Христово и една щастлива Нова година с много пътища и малко пречки пред вас! :)

Ще се видим в първите дни на януари, когато успешно изтрезнеем, а сега – приятно четене:

 

 

Коледа в Америка

Зимни празници в Америка

Одисеята на американските зимни празници започва с

Деня на благодарността,

той е в последния четвъртък от ноември, и е уникален в американската култура, защото се празнува от всички, за разлика от Коледа например. Денят на благодарността, наричан също Денят на пуйката, е семеен празник, което само по себе си означава претъпкани полети, натоварен трафик по магистралите и много посрещания и изпращания. Това е топъл празник, на него хората се обединяват, или се шегуват за противоречията си.

Като повечето празници, и този е свързан с

храната –

седмици по-рано започват приготовленията – изготвяне на меню, пазаруване, разпределяне на задълженията вкъщи.  В магазините като по чудо се изливат милиони пуйки – според една статистика, около 45 милиона пуйки биват изяждани всяка година на Деня на благодарността. Кулинарните канали са пълни с рецепти за пуйки няколко седмици преди празника, и… с рецепти с остатъци от печена пуйка в дните след празника. Традиционното меню на празника е печена пуйка (или пържена – пържи се в огромен фритюрник), пълнена със зеленчуци, или пък плънка на хлебна основа. Придружаващите пуйката блюда са зелен фасул, сладки картофи, картофено пюре, сос от червени боровинки. Десертът обикновено е тиквен пай, или  друг десерт с тиква или ябълки.

Ден на благодарността

Ден на благодарността :)

На върха на моята собствена класация за най-безумното празнично ястие стои

търдакен-ът –

името му е съчетание от трите му основни съставки – пуйка, патица и пиле. Представете си го като огромно руло – най-отвън е обезкостената пуйка, в нея е също обезкостена патицата, а в най-вътрешната страна е обезкостеното пиле. Всичко се подправя и осолява, завръзва се и се пече. Идеята е, че като се нареже, във всяко парче се виждат трите вида месо – но това е на теория. Трябва да призная, че една година вкъщи експериментирахме с търдакен и ефектът беше далеч от впечатляващ – и на вид, и на вкус.

Семейството, а често и приятели, се събира около трапезата и всеки прави равносметка за какво е благодарен тази година. Този миг, в който човек спира за малко, обръща се назад и се оглежда около себе си, за да изкаже благодарност, е безценен.

Едно от важните занимания на Деня на благодарността е преглеждането на вестника.

Ще си кажете – за какво му е на човек да чете вестник на празник. Но… след празничния четвъртък следва Черния петък, в който са едни от най-големите разпродажби – нещо като национален спортен ден за пазаруване, а във вестника от предния ден можете да видите офертите на големите вериги. Така изглеждаха нещата традиционно – офертите се пазеха в тайна до Деня на благодарността, магазините отваряха рано в петък и повечето ниски цени бяха в сила до обяд и пред големите магазини имаше огромни опашки в 4 сутринта например, а в магазините за електроника имаше дори „лагеруващи“ цяла нощ.

Черен петък, САЩ

Черен петък

Черен петък, САЩ

В последните 2-3 години, след икономическата криза,

Черен петък

взе да се разтяга – първо ниските цени продължиха цял ден, после тайните оферти престанаха да бъдат тайни и се обявяваха много по-рано, появи се и Черен петък онлайн, а напоследък повечето магазини отварят вечерта на Деня на благодарността. Тази година беше първата, в която масово магазините отвориха в 8-10 часа вечерта в четвъртък – аз реших, че интересът няма да е голям, и ще избегна блъсканицата. О, как не се оказах права! Опашките пред дизайнерските аутлети бяха внушителни и си останаха такива два часа по-късно, когато си тръгвахме.

Коледа в Америка Коледа в Америка

Когато се преместих тук, за пръв път осъзнах, че

Коледа

всъщност е религиозен празник. Шегата е, че на Коледа евреите ходят на кино и ядат китайска храна. Причината е в горното изречение. Кината са отворени винаги в Щатите, на всички празници. А единствените ресторанти, които работят на Коледа, са китайските (разбира се, не ги търсете на Китайската Нова година).

Украсата за Коледа на обществени места се появява някъде през ноември, тогава и много радиостанции преминават на коледна музика.

Коледа в Америка Коледа в Америка

Коледа в Америка

Коледният сезон

е вълнуващ тук – настроението е навсякъде – украса, светлини, коледните аромати са дори в Starbucks – мента, яйчен пунш, мирисът на бор, коледни сладки. Американците вярват в духа на Коледа – в добротата, в това, че на този празник не само се получава, но се и дава, и даването е много важно. Затова и много благотворителни кампании са съсредоточени около Коледа. В последните години стана популярно вместо да се подарява подарък, да се помогне на избрана от получателя на „подаръка“ кауза.

Чикаго, IL, Съединени щати

 

Американците

не бързат да развенчаят мита за Дядо Коледа у децата си,

дори напротив, насърчават ги да вярват, да пишат писма, и полагат неимоверни усилия да поддържат легендата жива. Въпреки, че елхата се украсява традиционно малко след Деня на благодарността, подаръците не се трупат под нея. Те мистериозно се появяват в нощта срещу Коледа. На Бъдни вечер децата оставят чинийка със сладки и чаша мляко за Santa Claus, и моркови на прага за елените.

Мляко и сладки за Дядо Коледа Подаръци за Коледа

На сутринта

откриват празна чаша и трохи от сладки, както и останки от моркови до вратата. От родителска гледна точка трябва да кажа, че всичкото това е изключително забавно и изненадата в очите на едно дете в коледната сутрин е несравнима! Синът ми методично ми напомня всяка година преди Коледа да не взема случайно да забравя да изпека сладки за Santa! Също толкова методично по-късно баща му всяка година изяжда сладките, изпива млякото поне наполовина, и оставя „достоверни“ огризки от моркови. На сутринта купчина подаръци са се приземили под елхата и всички закусват със сладки и горещо какао, докато отварят подаръци.

Религиозната страна на празника

също е застъпена – много американци посещават среднощна (или вечерна) меса на Бъдни вечер, или пък служба на Коледа. Хората тук като цяло са вярващи и уважават всички аспекти на религията си – пастор, традиции, църковната си общност. Броят на черквите е впечатляващ за религиозно неопитното ми, почти-атеистко, око. Особено в по-малките градчета,

черквата е средище за комуникация, за взаимна подкрепа

Пасторът обикновено познава всички, които посещават служби, и ако види някой непознат, веднага отива да го посрещне, да се представи и да го запознае с други. Този дух на общност за съжаление липсва изцяло у нашите черкви в България.

Коледа в Америка Коледа в АмерикаКоледа в Америка Коледа в Америка

Американците обичат да украсяват домовете си за няколкото празника в годината, но за Коледа за тях е много важно домовете им да са украсени – и отвътре, и отвън. Както ще видите от снимките, някои вземат тази мисия съвсем насериозно.

За новодошлия емигрант от България първата

Нова година

може да се окаже леко шокираща – защото тук Нова година далеч няма същата значимост като в България. Помня как беше социално падение да не си „някаде“ на Нова година в България. Въпросът „къде ще караш Нова година“ започваше да се задава около началото на декември и за ваше добро е да имате добър отговор на този въпрос, за да не предизвикате снизхождение у питащия. Тук Коледа е семеен празник, а Нова година е време за купон, но не на всяка цена. Много бизнеси работят на 31-ви, а почиват на 1-ви. Но партита има навсякъде, в големите градове обикновено на открито, всички сме виждали невероятното посрещане на Нова година на Times Square в Ню Йорк, където всяка година се събират около милион души. Тази традиция продължава повече от 100 години.

 Коледа в Америка

Коледа в Америка

Коледа в Америка

Коледа в Америка

Преди да започне спускането на огромната топка в последната минута на отиващата си година, обикновено звучи песента „Представи си“ на Джон Ленън. В този избор много точно е отразен манталитетът на американците – те вярват в надеждата. Звучи просто и лесно, но не е. Тази вяра е много дълбоко залегнала в народопсихологията им, но по Коледа излиза наяве.

Топли празници и вярвайте в надеждата!

Поздрави,

Люси Рикспуун

Автор: Люси Рикспуун

 Снимки: авторът

 

 

Други разкази свързани с Коледа – на картата:

Коледа

Публикувана на 12/23/13 09:06 http://patepis.com/?p=44734
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване