12/27/13 09:18
(http://www.gorichka.bg/)

Сглобяема къща за бежанци от IKEA

IKEA-Refugee-Shelter7-1

Наистина ли все още някой твърди, че е трудно да се осигури адекватен подслон за бежанците? Ами ето, за пореден път, не е. Вече има съвсем добро решение, от Фондацията IKEA в партньорство с UNCHR (United Nations High Commissioner for Refugees). В идеален икейски стил мобилната къща е в плосък пакет за транспортиране и се сглобява бързо и лесно за 4 часа. Площта й е 17,5 кв.м., в които удобно могат да бъдат настанени 5 души. Къщата се захранва със соларни панели, а специалната конструкция пази хладно през деня и топло през нощта. Би трябвало да издържи поне 3 години.

IKEA-Refugee-Shelter6-1

Създаването на къщите отнема 3 години и 4.6 милиона долара. Крайният резултат е с лека, гъвкава стоманена рамка, облицована с панели от полимерна пяна, които пропускат светлината през деня и осигуряват усамотение през нощта.

IKEA-Refugee-Shelter3-1

В момента къщите се тестват и цената за производство е около 7 500 долара. След приключване на изпитателния срок в реални условия в Ирак и Етиопия те ще влязат в масово производство, с което цената ще се намали на около 1 000 долара. Да, по-скъпо от палатка, но много по-трайно, така че сметките излизат.

Преди броени дни и Либия най-сетне заяви, че ще ги изпробва. Поради ужасно дългото отлагане на това решение обаче най-вероятно къщите няма да пристигнат там навреме, за да подслонят хората през тежката зима. Когато дойде време да се приберат в родината си, бежанците ще могат да го направят заедно с временните си домове. Така те ще разрешат не само проблема с настаняването им извън родината им, но и след завръщането там, където е повече от силно вероятно да не намерят къщите си цели.

И тъй като по Коледа стават чудеса, може би и българското правителство ще закупи някакъв брой от тези подслони. А междувременно, ако искаш да направиш нещо за бежанците в България, ето страницата, посветена на хуманитарна помощ. Това е групата за дискусии около акциите, а ако искаш да научиш повече за арабската култура, заповядай.

Публикувана на 12/27/13 09:18 http://gorichka.bg/sglobyaema-k-shha-za-bezhantsite-ot-ikea/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване