12/29/13 13:34
(http://nellyo.wordpress.com/)

Конституционен съд, траекторията на Пеевски, неслучайно

В края на годината – един последен постинг за Конституционния съд: през декември КС прие очакваното  тълкувателно решение по чл. 72 от Конституцията.

След решението Пеевски от октомври 2013 пред КС са поставени  за тълкуване въпроси, свързани с чл. 72 от Конституцията – относно предсрочното прекратяване на пълномощията на народен представител. В частност:

Когато Народното събрание избира народен представител за ръководител на институция, определена със закон, решението за избора не съдържа в себе си и елементите на решението по чл. 72, ал. 2 от Конституцията.

Против по този въпрос – съдиите Ц. Цанкова, Ст. Стоева и Г. Ангелов (недопустимост на искането). Из ОМ на съдия Цанкова:

Решението на Народното събрание е юридически факт с правопораждащо и правопрекратяващо действие и избраният не може едновременно да бъде носител на пълномощия и да осъществява функции от двете власти. Самият избор означава, че Народното събрание изключва пълномощията, присъщи на народния представител, за участие в законодателната власт.

Правото се очаква да реагира, когато (1) народен представител  – (2) известен като медиен магнат  - (3)  поработи малко начело на сектора за сигурност с новоподновения си сертификат за работа с класифицирана информация на най-високо ниво  и (4): после има порив да се върне обратно в парламента.

Председателят на ДПС още през юни представи пред медиите определен прочит на ситуацията:

Местан: Г-н Пеевски не беше председател на ДАНС.
Водещ: Няколко дни беше председател на ДАНС.
Местан: Не беше председател на ДАНС.
Водеща: А като какъв влезе в ДАНС и даде интервю?
Местан: Г-н Пеевски не влезе в правомощията си на председател на ДАНС.
Водеща: Валерия Велева взе интервю с него в сградата на ДАНС?
Местан: Повтарям, г-н Пеевски не е подписал акт за встъпване.
(пред бТВ)

Самият Пеевски се погрижи  да ни информира, че   неслучайно не е встъпил в длъжност:

Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност.

Неслучайно е променен Законът за ДАНС, неслучайно Пеевски е издигнат за шеф на сигурността, неслучайно Станишев притиска депутатите си да го гласуват

В този странен новоговор   неслучайно = в полза на неизвестен по състав кръг, който се стреми да овладее властта и да я използва  за себе си.

Не става дума само за  неслучайната траектория на лицето Пеевски (“подценихме реакцията, случаят е приключен, забравете.”) Неслучайно  единствен кандидат за главен инспектор е Веселина Тенева.

Генерират се  нови и нови неслучайни решения, за ефектите на голяма част от които  още не си даваме реална сметка.

И всякакви призиви  за конкретни искания на протестиращите са с цел  печелене на време за нови неслучайни решения.

Задачата е да станат невъзможни пътищата за превземане на държавата, а не да се разчита на благоволението на този  – или на  друг – дори не знаем каква е разликата  – задкулисен субект.

Протестът  постави задачата.

Работа на политиците е да отговарят от днес до изборите как я решават.

Публикувана на 12/29/13 13:34 http://nellyo.wordpress.com/2013/12/29/const_72_peevski/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване