12/30/13 21:33
(http://nellyo.wordpress.com/)

Съд на ЕС: Финансиране на регулатори от такси

В Официален вестник на ЕС - съобщение за определение на Съда на ЕС по преюдициално запитване (дело C-376/12).

Запитването е отправено в рамките на спор между Sky Italia  u  Комисията за регулиране на комуникациите (AGCOM)  за отмяна на решението за налагане принос към дружеството Sky Italia  към финансирането на дейности на националния регулаторен орган, които не са подкрепени от бюджета на Италия.

Италианското законодателство прави разлика между административни такси, свързани с  управление на сектора в рамките на компетентността на Министерството на икономическото развитие,   и приноса на операторите за финансиране на  регулаторна дейност  от AGCOM. Въпросът е дали административните такси, наложени на операторите, са оправдани само по отношение на разходите , действително направени за издаване на регулаторни актове, или могат да покриват    дейности  на регулатора от всякакъв вид.

Според Съда:

Член 12 от Директива 2002/20/ЕO трябва да cе тълкува в смисъл, че  допуска правна уредба, съгласно която дружествата – доставчици  дължат такса за покриване на разходите на националния регулаторен орган, които не са финансирани от държавата, като размерът на таксата се определя в съответствие с приходите на тези дружества при условие, че

  • тази такса е реално насочена към покриване на разходите, свързани с дейностите по пар.1 буква а) от посочената разпоредба;
  •  всички постъпления от тази такса не надхвърлят общия размер на  разходите, свързани с тези дейности и
  •  същата такса се разпределя между дружествата обективно, прозрачно и пропорционално, което следва да се провери от запитващата юрисдикция.

 

 

Публикувана на 12/30/13 21:33 http://nellyo.wordpress.com/2013/12/30/court-_eu/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване