01/07/14 11:00
(http://vasvalch.com/)

Как да станеш сертифициран AdWords експерт

adwords изпит сертифициране

През миналата година успях да взема изпитите и да стана сертифициран експерт по Google AdWords (AdWords Qualified Individual по старата система или Google certified professional по новата).  Мисля, че ще е полезно да споделя малко опит, тъй като без особени затруднения постигнах високи резултати и на трите изпита. Ако имате желание да започнете новата година с нещо за правене, това е добър начин да повишите познанията си и да допълните CV-то си малко – най-вече, ще е полезно, ако тепърва навлизате в Google AdWords или пък сте навлязли преди време, но още не знаете колко много неща правите грешно.

Изпитите накратко

За да се сертифицирате като професионалист, трябва да минете два от общо трите изпита за Google AdWords. Fundamentals покрива основната база от знания и е задължителен – за него трябва да изкарате 85% верни отговори от общо 90 въпроса за 120 минути. След това избирате дали да карате Advanced Search или Advanced Display изпитите – първият се състои от 99 въпроса и изисква резултат от поне 80%, а вторият е с 90 въпроса и се минава със 70%. Най-добрата новина е, че с преминаването към серитификационния портал Google Partners през октомври изпитите вече са напълно безплатни! Досега за всеки опит трябваше да платиш по 50 долара. Това беше и пречка, и мотивиращ фактор, но във всеки случай вече не съществува.

Подготовката

Като цяло, ако досега ви се е налагало макар и с единични кампании  да се запознаете с AdWords, нещата няма да изглеждат много сложни. Ако за пръв път се докосвате до платформата, добре ще е да потърсите помощ от приятел, който да ви “разведе” из работещ акаунт с вече съществуващи кампании и отчети – някои неща няма как да научиш, ако не видиш на практика.

Лично аз предпочетох да се подготвя с курс за изпитите – той бе организиран от Interactive Seminars и воден от Ивелина Манова и Рая Янакиева. Изборът е личен и въобще не е задължителен – ако сте от типа хора, които нямат нужда от малко външен напор, за да се подготвят за изпити, лесно ще се справите и сами. Все пак има и въпроси с изключения или по-особено формулиране, за които си струва някой да ви предупреди.

За взимането на изпитите имам един основен съвет: четете! Друг начин просто няма, защото дори да работите с AdWords често, за някои неща просто не се замисляте, докато не видите въпроса на екрана. Мястото, което трябва да минете страница по страница, е Google Partners Help. Тук ще намерите материалите за всички изпити. Това, което направих аз, е да сваля PDF-ите с гайдовете (ще ги видите като последен линк във всяка от трите колони) и да ги кача на четеца си. Целият помощен център е труден за навигиране и ако ходите линк по линк, със сигурност ще пропуснете нещо или ще забравите докъде сте стигнали. При пътуване към работа или през уикенда отмятах по част от материала в PDF-ите и след 3-4 седмици сериозно четене и записки бях готова.

Лесно е да запомниш няколкото основни принципа на AdWords – рекламите трябва да са максимално ясни и релевантни към търсенето, лендинг-страницата трябва да отговаря на търсенето и т.н. Това покрива около 80% от въпросите в изпитите. След като запомните водещите AdWords мантри (не се притеснявайте, повтарят се толкова често, че просто няма как да ги забравите), фокусирайте се върху изключенията – например, с какво се различава изчисляването на Quality Score при Search и Display реклама или кога се отчита импресия при търсене с Google Instant. Те ще се появят в останалите 20% от въпросите. По-голямата част от материала е адски логична, а за останалата винаги може да си водиш записки – те ще помогнат и на изпита.

Изпитите

По-лесно е първо да прочетеш всичко и след това да се явиш на Fundamentals и Advanced изпитите заедно – картината в главата ти е далеч по-ясна. За мен по-познат беше материала в Advanced Search, затова и първо взех него, но по-късно минах и Advanced Display, който също не е труден. Там има доста специфични въпроси за рекламата в YouTube и автоматични реклами на продукти с Google Merchants Center, част от които не се ползват у нас, но на теория се разбират лесно.

Всеки изпит е с времетраене 120 минути и веднъж започнато, това време тече, дори ако трябва да затворите изпита, угасите компютъра или ако загубите връзка към Интернет. Времето е достатъчно, за да отговорите на въпросите и да прегледате отговорите си на спокойствие. В новия вариант на изпита (след въвеждането на Partners програмата) нямате възможност да се връщате и да променяте отговорите на вече минати въпроси, което е доста по-напрягащо. За сметка на това, вече имате възможност да отворите допълнителен прозорец в браузъра на компютъра и просто да проверите някой отговор, в който се съмнявате. Това е доста полезно, ако се двоумите, но не го правете за всеки въпрос, защото времето няма да ви стигне. Аз лично имах и голяма полза от записките, които си бях водила при подготовката за изпитите – най-важното е там.

Сертифициране

След като вземете изпитите успешно, вече сте официално сертифициран AdWords експерт. Честито! Уви, вече няма официална значка или знак, който да ползвате в профила си, но пък все повече компании търсят познания по AdWords и сертификатът помага да докажете това.

За подновяване на сертификата всяка година трябва да взимате отново някой от Advanced изпитите, а на всеки 2 години да се явявате и на Fundamentals. За това време със сигурност ще има достатъчно нов материал, който да не прави взимането на изпитите твърде скучно.

___
снимка:  timlewisnm

Постът Как да станеш сертифициран AdWords експерт е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 01/07/14 11:00 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/qQOo_Y7v4zU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване