01/12/14 12:21
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Банички с праз и рикота

Банички с праз лук и рикота

Тази неделя изкарах около три часа край фурната, изпичайки бял шоколад с цел да се карамелизира и за тези три часа направих три опита. Бяха ми необходими за да мога да разбера как работи тази химия. Не знам дали схванах какво точно се случва с белия шоколад на 130°C, но за следващия път имам шоколадово-карамелено-солена-шамфъстъково-макаронена изненада. Но сега темата е друга и сядайки да пиша си отдъхвам от експериментаторския ден.

Не знам какви ги върша от края на миналата година, но все оставам с някакви листа от кори за баница и остроумно им намирам приложение в разни закачливи закуски. О, сетих се! Искам да направя един десерт с такива кори, който е нещо като мини сиропирани хапки подобни на баклава, само че се пълнят със сладкарски крем (на който впрочем казвали и бабешки, само където баба ми си няма представа от crème pâtissière, но може би е бабешки, защото е стар колкото сладкарството сигурно, знам ли) и после се гарнират с плодове от сладко. Купувам кори за десерта, но все не се захващам, струва ми се пипкав, а ако искам да го покажа се налага да се правят много снимки и изобщо все си намирам оправдания. По някое време решавам, че ще ползвам половината пакет кори за остроумните ми закуски, а с другата половина ще направя сиропираните сладкиши. Да, ама до тях все не се стига, а корите в отвореният пакет изсъхват бързо. Какво да правя, какво да правя, айде пак закуски. Хоп и този пакет кори свърши, без помен от споменатите десертни хапки. Друг път, има време (опитвам се да се успокоявам).

Ако като мен си падаш по хрупкави баници (и по някакъв начин оставаш с някакви фини кори), значи ти трябват още масло и каквото намериш в хладилника. В моя се навъртаха разни зеленчуци, останали от импровизирания борш, но с тях реших, че ще правя риболита. За нея пък ти трябват малко зрял боб, стар хляб и пак каквото намериш в хладилника. Много хубава супа става и всеки път различно хубава се получава. Признавам ги италианците в оползотворяването на стар хляб. Но сега отивам на югоизток и си фиксирам гръцките тиропитa (τυρóπιτα), спанакопитa (σπανακόπιτα), прасопитa (πρασόπιτα), креатопитa (κρεατόπιτα) и изобщо всичко, което завършва на πιτα и се прави с кори. Гръцките домакини пък са много добри в домашните теста за тези баници, но аз нали искам да използвам моите готови фини кори + каквото намеря в хладилника, та съчинявам банички с праз лук и рикота (другите зеленчуци нали отидоха в риболитата). По-късно разбирам, че такива вити банички с праз лук (по-често една голяма вита баница) се нарича Kihi и е традиционна за Кожани (аз бих му казала Козани, но може и да греша), само че сиренето, което се използва за нея е фета (има си хас да е рикота). И там сигурно има десетки варианти, затова изобщо няма да се впускам в откриване на нейно величество единствената и неповторима рецепта. Нали е съчинение за банички, затова свободно оползотворявам шестте останали кори както намеря за добре и с каквото разполагам.

Банички с праз лук и рикота

Банички с праз и рикота

Празът е прекрасен в комбинация със сирена, а рецептата търпи много импровизации, затова чувствай се свободно да използваш каквото имаш подръка и каквото ти харесва. Например рикотата може да се замени с натрошено краве сирене, а към него да се добави настъргано жълто твърдо сирене като кефалотири, грюер, пармезан. Пресни зелени подправки като копър и магданоз  са най-очакваната добавка в случая, но билки като мащерка и/или риган също са добра идея.

Баничките най-много ми харесват докато са топли и все още хрупкави. Когато постоят известно време и изстинат се овлажняват и корите загубват хрупкавината си.

Посочените дози са за 6 броя.

Продукти:

  • 6 фини кори за баница
  • 3 стръка праз лук, нарязан на шайби
  • 250 г рикота
  • 1 малко яйце
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 2 супени лъжици разтопено масло

Празът се слага в тенджера, залива се с вода и се оставя на умерен огън да заври. Вари се около 15 минути докато омекне. Прецежда се и се оставя да изстине.

Фурната се нагрява на 170°C с включен вентилатор. Приготвя се голяма тава, която се застила с лист хартия за печене.

Изстиналият праз лук се смесва с рикотата и яйцето. Сместа се посолява със сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Разделя се на шест равни части.

Взима се една кора и се поставя на работен плот. В единият край по цялата дължина на кората се разпределя 1/6 от плънката. Кората се завива на руло, а рулото на спирала. Ако някъде се скъса част от кората, не е проблем, само да не бъде много, разбира се. Така се приготвят и останалите пет кори с плънката.

Банички с праз лук и рикота

Баничките се подреждат в подготвената тава и обилно се намазват с разтопеното масло. Пекат се в предварително нагрятата фурна за 20-25 минути докато придобият златисто-кафяв цвят и станат хрупкави на повърхността.

Банички с праз лук и рикота

Ако пък се случи да ти е останал праз лук, но нямаш кори за баница, направи си супа или гратен.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Банички с праз и рикота е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 01/12/14 12:21 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/fpcRKhgVl98/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване