01/13/14 10:28
(http://ivo.bg/)

Аве цензоре, осъдените да умрат ( от смях) те познават

Обичам да се изясняват (не)яснотите.

Искрено се радвам на бързата реакция на Радан Кънев, който днес изрази тревога от реверансите на Бойко Борисов към Георги Първанов. Ако исках да съм саркастичен, щях да напомня, че за тази близост между Борисов и Първанов пиша в две поредни книги от 3 години насам. Не очаквам реформаторите да са ги чели, нито си въобразявам,че реакцията на Радан Кънев има нещо общо с вчерашната ми статия по темата. Само се радвам, че сме стигнали до общ извод, както е нормално за съмишленици.

За опонентите си не просто се радвам, а направо съм във възторг от това, че яснотите им се изясняват. В края на краищата на факта, че Първанов е завършен егоист, съм посветил цяла глава в книгата си „Президент на РъБъ”, в която говоря за неговия личен преход „от комунизъм към хедонизъм”.

Доживях да чуя днес от фициозната ТВ 7, в която логично гостуваше евродепутатът от БСП Илияна Йотова ( и със самочувствие на господар на положението буквално се караше на иначе устата водеща), че Георги Първанов е егоист.

Йотова справедливо определи като егоистично намерението на Първанов да дублира със своя листа кандидатите на БСП за евроизборите- очаквана новина, която започва да се материализира. А заедно с материализирането й започват да се проясняват и дълго зацапваните с маскировъчна цел ясноти кой кой е в дългогодишното задкулисие в БСП.

Вчера Румен Гечев директно се изправи в окопа на Жан Виденов и Стнишев, като нарече от екрана на Нова телевизия Първанов предател на партията- изплю камъчето, търкаляно досега в партийните уста само за вътрешно предъвкване.

Изборите и апетитите, които се разгарят около тях, са електоралната печка, на която някои истини биват претопляни, други „скрити лимонки” – омесвани и изпичани за публична консумация, а трети- изпържвани в собствен SOS.

Случвало се е и преди. На последните парламентарни избори уж независими преди коментатори се оказаха не просто червени депутати, при това от най-настъпателните в наше време ( като Татяна Буруджиева и Валери Жаблянов- бивши политолози с ляв уклон, но винаги канени в телевизиите „просто” като коментатори, както и днес канят Велислава Дърева или Александър Симов „просто” като журналисти), така и сега наблюдаваме феномена на самоопределението в съответните воюващи червени лагери на други техни колеги- от немай къде.

И последният зрител, ако не му е било ясно, вече знае, че Кольо Колев ( любим например на „Шоуто на Слави” като социолог), е приключил с общите приказки и вече не се крие: говори откровено от името на лобито на Станишев в настъпилото време разделно за червените.

За Нидал Алгафари, бивш съветник на президента Първанов, не е изненада, че е настоящ също такъв, но вече издигнат за негов говорител. Новата му роля се видя от участията му в телевизионните предавания тази сутрин, в които е упълномощен да говори от името на проекта АБВ на Първанов.

Алгафари не остана длъжен на враговете от крепостта на Станишев, като се присъедини към вражеските (досега) гюлета срещу водещата роля на съпругата му Моника като човека, определящ медийната политика на БСП ( което, както знаем, е от ключово значение за пране – ако не на пари, то на всичко останало, което прави една партийна върхушка да изглежда приемлива на хоризонта преди избори).

Нещо повече, Алгафари дори цитира Доган ( не знам дали и по тази линия е упълномощен), който наричал Моника „четвъртия лидер” на партията. Пътьом Алгафари обобщи противниците на Първанов в БСП като „много дребни” да се мерят с Първанов, Румен Петков и Калфин, обещавайки изненади в близките дни ( в рамките на загатнатата от него стратегия за постепенно поднасяне на имена, подредили се в азбуката след АБВ).

За поръчковите изследвания и фактори с академична или артистична слава, на които само етикета с цената не им се вижда на челото, да не говорим. По тази част най-видими са срамните петна около имената на социолози и личности, чиито авторитет си е напазарувала корпоративната креатура Бареков.

Същият имитираше днес театрално сърдита благодарност , че „най-после” от официалната корпоративна ТВ:7 се били сетили да му отправят покана утре да гостува в предаването „Гореща точка” (т.е. на себе си). В лицемерието си Бареков стигна дотам да се гневи на…”луксозните студия на ТВ:7”, където едва ли не бил рядък гост, а водещата преглътна и тази подадена топка, както репликата му срещу проекта АБВ, правен с много пари ( точно Бареков да го каже!).

Така че, не бъдете песимисти: все пак се случват и хубави неща, като наблюдаваното и друг път явление на проясняване на яснотите около персони, лансирани дълго като „независими”, но осветявани ( макар и частично) от лъчите на неизбежната истина едва в предизборна обстановка.

Ние, навикналите на пълна тъмнина, се радваме и на частичната прозрачност.

На „България без цензура”, която се опитват да ни пробутат в това отношение като кристално чисто (ново) политическо явление, можем да заявим в това отношение:

Аве, цензоре, осъдените да умрат ( от смях), те познават!

А за още малко светлина в тунела на червената мъгла прилагам разсъжданията на един от кукловодите на прехода, когото също канят непрекъснато да обяснява от екрана какво ли не, сякаш е извънземен и извънсистемен играч, за какъвто той настоява да бъде възприеман ( и любезните му домакини от телевизионните предавания обикновено козируват и изпълняват).

Ето какво наистина си мисли за врага с партиен билет № 1 Димитър Иванов-Гестапото, когато не е пред микрофоните на националните телевизии, а инструктира избрани адресати от върхушката на БСП. Запознайте се с автентичната му позиция- такава, каквато лъсва от електронната поща на шефката на дружбата с Кремъл Светлана Шаренкова, която пък формално е номер едно в йерархията на петата колона, но от други мейли става ясно, че позициите й биват „одобрявани” от същия Гестапото, преди тя да ги предостави на вниманието на другарите:

Обичам да се изясняват (не)яснотите.

 

Искрено се радвам на бързата реакция на Радан Кънев, който днес изрази тревога от реверансите на Бойко Борисов към Георги Първанов. Ако исках да съм саркастичен, щях да напомня, че за тази близост между Борисов и Първанов пиша в две поредни книги от 3 години насам. Не очаквам реформаторите да са ги чели, нито си въобразявам,че реакцията на Радан Кънев има нещо с вчерашната ми статия по темата. Само се радвам, че сме стигнали до общ извод, както е нормално за съмишленици.

 

За опонентите си не просто се радвам, а направо съм във възторг от това, че яснотите им се изсясняват. В края на краищата на факта, че Първанов е завършен егоист, съм посветил цяла глава в книгата си „Президент на РъБъ”, в която говоря за неговия личен преход „от комунизъм към хедонизъм”.

 

Доживях да чуя днес от фициозната ТВ 7, в която логично гостуваше евродепутата от БСП Илияна Йотова ( и със самочувствие на господар на положението буквално се караше на иначе устата водеща), че Георги Първанов е егоист. Буквално!

 

Йотова справедливо определи като егоистично намеренито на Първанов да дублира със своя листа кандидатите на БСП за евроизборите- очаквана новина, която започва да се материализира. А заедно с материализирането й започват да се проясняват дълго зацапваните с маскировъчна цел ясноти кой кой е в дългогодишното задкулисие в БСП.

 

Вчера Румен Гечев, от лагиера на Жан Виденов и Сергей Станишев,  директно нарече от екрана на Нова телевезия Първанов предател на партията- изплю камъчето, търкаляно досега в партийните усти само за вътрешно ползване.

 

Изборите и апетитите, които се разгарят около тях, са електоралната печка, на която някои истини биват претопляни, други „скрити лимонки” – омесвани и изпичани за публична консумация, а трети- изпържвани в собствен SOS.

 

Случвало се е и преди. На последните парламентарни избори уж независими преди коментатори се оказаха не просто червени депутати, при това от най-настъпателните в наше време ( като Татяна Буруджиева и Валери Жаблянов- бивши политолози с ляв уклон, но винаги канени в телевизиите „просто” като коментатори, както и днес канят Велислава Дърева или Александър Симов „просто” като журналисти), така и сега наблюдаваме феномена на самопределението в съотгветните войващи червени лагери на други техни колеги- от немай къде.

 

И последният зрител, ако не му е било ясно, вече знае, че Колю Колев ( любим например на „Шоуто на Слави” като социолог), е приключил с общите приказки и вече не се крие: говори откровено от името на лобито на Станишев в настъпилото време разделно за червените.

 

За Нидал Алгафари, бивш съветник на президента Първанов, не е изненада, че е настоящ също такъв, но вече издигнат за негов говорител. Новатаму роля се видя от участията му в телевизионните предавания тази сутрин, в които е упълномощен да говори от името на проекта АБВ на Първанов.

 

Алгафари не остана длъжен на враговете от окопите на Станишев, като се присъедини към вражеските (досега) оценки за водещата роля на съпругата му Моника като човека, определящ медийната политика на БСП ( което, както знаем, е от ключово значение за пране – ако не на пари, то на всичко останало, което прави една партийна върхушка да изглежда приемлива на хоризонта преди избори).

 

Нещо повече, Алгафари дори цитира Доган ( не знам дали и по тази линия е упълномощен), който наричал Моника „четвъртия лидер” на партията. Пътьом Алгафари обобщи противниците на Първанов в БСП като „много дребни” да се мерят с Първанов, Румен Петков и Калфин, обещавайки изненади в близките дни ( в рамките на загатнатата от него стратегия зда потепенно поднасяне на имена, подредили се в азбуката след АБВ).

 

За поръчковите изследвания и фактори с академична или артистична слава, на които само етикета с цената не им се вижда на челото, да не говорим. По тази част най-видими са срамните петна около имената на социолози и личности, чиито авторитет си е напазарувала корпоративната креатура Бареков.

 

Същият имитираше днес театрално сърдита благодарност , че „най-после” от официалната корпоративна ТВ:7 се били сетили да му отправят покана утре да гостува в предаването „Гореща точка” (т.е. на себе си). В лицемерието си  Бареков стигна дотам да се гневи на…”луксозните студия на ТВ:7”, където едва ли не бил рядък гост, а водещата преглътна и тази подадена топка, както репликата му срещу проекта АБВ, правен с много пари ( точно Бареков да го каже!).

 

Така че, не бъдете песимисти: все пак се случват и хубави неща, като наблюдаваното и друг път явление на проясняване на яснотите около персони, лансирани дълго като „независими”, но осветявани ( макар и частично) от лъчите на неизбежната истина едва в предизборна обстановка.

 

Ние, навикналите на пълна тъмнина, се радваме и на частичната прозрачност.

 

На „България без цензура”, която се опитват да ни пробутат в това отношение като кристално чисто (ново) политическо явление, можем да заявим в това отношение:

 

Аве, цензоре, осъдените да умрат ( от смях), те познават!

 

А за още малко светлина в тунела на червената мъгла, прилагам разсъжданията на един от кукловодите на прехода, когото също канят непрекъснато да обяснява от екрана какво ли не, сякаш е извънземен и извънсистемен играч, за какъвто той настоява да бъде възприеман ( и любезните му домакини от телевизионните предавания козируват и изпълняват)

 

 

Ето какво наистина си мисли за врага с партиен билет Димитър Иванов-Гестапото, когато не е пред микрофоните на националните телевизии, а инструктира избрани адресати от върхушката на БСП. Запознайте се с автентичната му позиция- такава, каквато лъсва от електронната поща на шефката на дружбата с Кремъл Светлана Шаренкова, която формално е номер едно в йерархията на петата колона, но от други мейли става ясно, че позициите биват „одобрявани” от същия Гестапото, преди тя да ги предостави на вниманието на другарите:

 

From: Светлана Шаренкова <ssharenkova_at_abv.bg>
Date: Sun, 13 May 2012 14:37:23 +0300 (EEST)

 

Има ли лява алтернатива? Няма я!

Ли­бе­рал­ни­ят ка­пи­та­ли­зъм се са­мо­раз­ла­га в не­у­ме­ни­е­то си да съх­ра­ни ве­че из­во­ю­ва­на­та со­ци­ал­на спра­вед­ли­вост. Кри­за­та в САЩ и Ев­ро­па е кри­за на ут­вър­де­ния ли­бе­ра­лен стан­дарт, при ко­и­то за­ко­нът и мо­ра­лът са ви­на­ги на стра­на­та на бо­га­ти­те. В це­лия свят 90% от на­се­ле­ни­е­то обе­дня­ва, а 1-2% се обо­га­тя­ват – с 1/4 са се уве­ли­чи­ли ми­ли­ар­де­ри­те.

Гръц­ки­те бо­га­та­ши са из­нес­ли зад гра­ни­ца 200 ми­ли­ар­да ев­ро, до­ка­то пен­си­и­те и зап­ла­ти­те са оря­за­ни на­по­ло­ви­на. Без­ра­бо­ти­ца­та в Ев­ро­пей­с­кия съ­юз го­ни 20%, а са­мо мла­деж­ка­та е 30%.

Прок­ла­ми­ра­на­та от ПЕС ля­ва въл­на се мер­же­лее – пър­ва­та птич­ка е пре­зи­ден­тът Оланд във Фран­ция, вто­ра­та са три­те ле­ви фор­ма­ции в Гър­ция, тре­та­та е кон­г­ре­сът на БСП, кой­то ще из­лъ­чи но­ва­та звез­да на ев­ро­пей­с­ка­та ле­ви­ца – Сер­гей Ста­ни­шев. По­не та­ка твър­ди пред­се­да­те­лят на Ев­ро­пар­ла­мен­та Мар­тин Шулц.

Иде­и­те на др. Ста­ни­шев, с ко­и­то ще ни по­ве­де към по­бе­да са: да­нък вър­ху фи­нан­со­ви­те тран­зак­ции (очак­ва­ни са 50 млрд. ев­ро); но­ви еми­сии ев­ро­об­ли­га­ции (т.е. нов План „Мар­шал“); Ев­ро­пей­с­ка рей­тин­го­ва аген­ция (са­ми да си оп­ре­де­ля­ме ста­бил­ност­та); гри­жи за мла­де­жи­те без ра­бо­та (в пър­ви­те 4 го­ди­ни след за­вър­ш­ва­не на об­ра­зо­ва­ни­е­то – а след то­ва?).

Те­зи мер­ки, твър­дят ли­де­ри­те на ле­ви­ца­та, са та­къв па­кет от ини­ци­а­ти­ви, ко­и­то мо­гат да ге­не­ри­рат ре­сурс за ин­вес­ти­ции, за ико­но­ми­чес­ки рас­теж, но­ви ра­бот­ни мес­та и от­там – ця­лос­т­на со­ци­ал­на по­ли­ти­ка.

Ако то­ва е ев­ро­пей­с­ка­та со­ци­а­лис­ти­чес­ка ля­ва ал­тер­на­ти­ва днес и ут­ре, ли­бе­рал­ни­ят стан­дарт в ико­но­ми­ка­та и мо­ра­ла ще про­дъл­жи да по­беж­да­ва, а бед­ност­та да се уве­ли­ча­ва. И от­го­вор­ност­та за то­ва ще бъ­де по­де­ле­на меж­ду иде­о­ло­зи­те му – ми­ли­ар­де­ри и не­ка­дър­ни­те ли­де­ри на со­ци­ал­де­мок­ра­ци­я­та. Вие от тях ли сте? Ако – да, ве­че сте път­ни­ци не­пот­реб­ни!

Проф. Ди­ми­тър Ива­нов

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване