01/24/14 07:50
(http://asenov2007.wordpress.com/)

САМО ЕДИН СКАНДАЛ НЕ СТИГА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Ще се разцепи ли БСП заради намерението на бившия президент Първанов да регистрира втора листа за евроизборите и ще обуздае ли правосъдието лидера на Атака Волен Сидеров – два въпроса, които поредицата скандали около управляващите в България повдигат през последните дни. Отговорите търсим с Пламен Асенов.

- Пламен, сагата с регистрацията на втора лява листа на евроизборите, която обсъдихме миналата седмица, продължава. Има ли нови развития в тази посока?

- Новите развития само потвърждават старите изводи, Фили. Но първо – предисторията. Неотдавна фигури от БСП като бившият президент Георги Първанов, евродепутатът Ивайло Калфин и бившият вътрешен министър Румен Петков обявиха, че техният проект АБВ ще се яви на изборите за Европарламент със собствена, тоест, втора лява листа. Причината – крайното им недоверие към ръководството на БСП, начело със Сергей Станишев. Намерението им бе посрещнато на нож в партията, а коментатори започнаха да гадаят – ще се разцепи ли БСП заради този нечуван вътрешен скандал. Това, което говорихме с теб миналата седмица, Фили, беше, че много по-вероятно е БСП да не се разцепи, но, каквото и да е развитието, в края на краищата то ще бъде пряко свързано с руските интереси в България. Оттогава има някои наистина важни и интересни развития на тази история. Първо – часове, след излъчването на разговора ни миналия петък, от изявление на Румен Петков стана ясно, че преди два-три месеца той е уредил среща между бившия премиер от ГЕРБ Бойко Борисов с някакъв неизвестен руснак, среща, на която е обсъдена съдбата на АЕЦ „Белене”. Още по-важното – среща, вследствие на която Бойко Борисов е променил позицията си и е поел ангажимент партия ГЕРБ да не пречи, а да подкрепи строителството на централата, нещо, което самият Борисов малко по-късно потвърди.

- Пламен, как да си обясним това, след като на референдума преди година Борисов категорично защитаваше тезата, че България няма нужда от централата в Белене?

- По три начина, Фили – купен е, заплашен е или е използвана комбинация от двете. Но важното е друго – защо и как, без дори някой да му е задавал подобен въпрос, Румен Петков не просто изнесе информацията за тази среща, но и подчерта, че я счита за един от най-големите успехи в своята политическа кариера. А отговорът е съвършено прост – основната функция на това изявление беше не друга, а да каже в пряк текст на Сергей Станишев и неговия екип – вие не правите нищо за „Белене”, от миналата година само обещавате, затова руснаците свалят доверието си от вас и го връщат отново към нас, екипа на Първанов. Това в левицата винаги е било част от надпреварата, Фили, защото който от тях е по-близък до Кремъл, обикновено получава и партийната власт.

- Пламен, но то сочи по-скоро към възможността Станишев да бъде сменен, ако наистина е загубил руското доверие…..

- Не е ясно дали го е загубил, Фили, или просто Румен Петков и компания представят желаното за действително. Но, така или иначе, веднага след това дойде и второто важно събитие – Станишев свика в Пловдив заседание на целия партиен актив. На него официално не бяха допуснати хора, за които се знае, че подкрепят проекта на Георги Първанов. Официално обаче бе обявено, че целият партиен актив като един е осъдил намерението с регистрация на алтернативна листа да се внесе разкол в партията. Но още по-важното, Фили, е друго. В Пловдив Сергей Станишев каза, че няма да се кандидатира за евродепутат и, нещо повече – няма да стане еврокомисар, изявление, което също има своята както вътрешно-партийна, така и външна насоченост с ясен адресат – Русия. Според мен то беше направено просто за всеки случай, Фили, и гласеше нещо от сорта – другари от Кремъл, ако ме махнете оттук, мога да ви стъжня живота по европейска линия като стана еврокомисар, имам възможности за това. Нещо такова ми се струва, че чух като ехо в думите на Станишев. Така или иначе обаче, впечатлението от развитията и нагласите е, че той и този път ще спечели битката и ще остане начело на БСП, а истинско разцепление в партията едва ли може да се очаква.

- Пламен, но това не е единственият скандал, свързан с БСП. Има ли в случващото се някаква тенденция, намесва ли се външен фактор с цел да отслаби левицата…..

- Много подобни въпроси се задават, Фили, заради два други скандала. Първо, Страхил Ангелов, депутат от БСП и председател на парламентарната група за приятелство със Сирия, изведнъж се оказа на посещение в Дамаск, заснет да изразява подкрепа за режима на Башар Асад. И това точно в момент когато в Швейцария международната общност опитва да развърже сложния възел около Сирия. Изведнъж някакъв тъмен балкански субект, социалист, какъв друг, но все пак европейски депутат, се явява защитник на режима. Наистина – огромна черна точка за левицата. И пукнат грош не струва обяснението, че човекът бил на частно посещение в Дамаск, което сам си платил, но пък – да, имал срещи като парламентарист. Всъщност стана ясно, че нищо частно няма, защото той е завел там цяла делегация, включително един заместник-министър. Другият скандал, който тепърва предстои да се развие около БСП, е с тъй нареченото „тефтерче на Кирил Рашков”. Рашков е богат ромски барон от Пловдив, известен с няколко пребивавания в затвора по различни поводи, но още по-известен като производител и търговец на фалшив алкохол. Та преди няколко дни в медиите се появиха 20 страници от бележник, за които се твърди, че е негов и там, освен суми, плащани на митничари, данъчни и полицаи, има информация за пари, с които е подпомагана предизборната кампания на БСП през 2009-та година. Тези развития изглежда наистина поставят БСП под натиск в момента, Фили. От друга страна обаче  може да се каже, че за социалистите те идват и съвсем навреме, тоест, имат достатъчно време до изборите скандалите да се потушат, кирливите ризи – да се изперат и партията, както обичат да казват самите социалисти, да стегне редиците.

- Ще успее ли обаче да ги стегне и съюзникът на БСП в управлението, партия Атака, чиито лидер Волен Сидеров е разследван за хулигански действия?

- Сидеров, след пореден цирк в Парламента, най-после се отказа от депутатския си имунитет, за да бъде разследван по обвинения в хулиганство. Съмнявам се, че от това ще има значим резултат, Фили, то ми се струва по-скоро възможност той, чрез каишката на съдебната власт, да бъде държан изкъсо в политическо отношение поне до изборите. Разследването също е жест, с който БСП демонстрира пред Европа, че не е политически зависима от волята на един непредвидим ксенофоб и антиевропеец – нещо, което не е вярно, но вече може да бъде представяно за вярно. А колкото до самия Сидеров, неговата политическа съдба, рано или късно, ще се окаже незавидна, но това едва ли има съществено значение.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване