01/25/14 10:11
(http://www.gorichka.bg/)

Как Замбия защитава здравето на жените

IWD-012

Разработената от CIDRZ (Център за изследване на инфекциозните болести в Замбия) програма за превенция на рака на шийката на матката печели аплодисментите ни. Съчетавайки съществуващата инфраструктура и съвременните технологии, eC3 (Electronic Cervical Cancer Control) е ниско бюджетно, но високо ефективно средство за опазване здравето на жените в Африка. Традиционни брачни консултанти информират за болестта и лечението й, а след това медицински сестри преглеждат рисковите и вече заболели пациенти. Телемедицината осигурява консултации от разстояние с помощта на цифровата фотография като диагностичен инструмент. Тази операционна матрица позволява на програмата да отвори 23 клиники в цяла Замбия, и от началото си през 2006 година досега да прегледа над 100,000 жени и да лекува над 20,000 пациента.

В Африка ракът на шийката на матката взима най-много жертви от всички разновидности на зловещата болест и обикновено покосява жени в най-цветущата им възраст, между 25 и 45 години. Успешната превенция е от ключово значение, особено за икономическата стабилност на райони като Тропическа Африка, в които  жените носят основната отговорност за домакинството и производството на храна. Досега над 225 лекари от 12 различни африкански нации са преминали обучение как да имплементират eC3 в родните си страни. Броят им би трябвало да се увеличава още, докато програмата все така успешно се интегрира в обществената система на здравеопазване.

Виж кои са 2-мата големи победители на Sustainia, а ето и за категории „Храна“, „Мода“, „Транспорт“, „Образование“ и „Енергия“.

Следва: категория “Градове”.

Sustainia

Публикувана на 01/25/14 10:11 http://gorichka.bg/kak-zambiya-zashhitava-zdraveto-na-zhenite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване