01/27/14 20:58
(http://ivo.bg/)

Голямото пазаруване на “големи личности”

Докато в Брюксел се дистанцират гнусливо от поредния популистки проект в България , изключвайки присламчил се към големите пари на руско-българската олигархия депутат от една европейска структура, корпоративната центробежност в България засмуква в центрофугата на своята пералня още имена.

Ще разберете за какво става дума от три цитата от три сайта.

„Парламентарната асамблея на Европейската народна партия (ЕНП) изключи днес от своята организация Земеделския народен съюз (ЗНС) с председател Румен Йончев, народен представител от Коалиция за България. Това е организацията, която обяви партньорството си с Николай Бареков в събота, по време на учредителния конгрес на партията “България без цензура”.

Това съобщи БТА като се позова на участници в заседанието в Европейския парламент в Брюксел.

Решението е било гласувано тайно с 46 гласа “за” и 8 “против”. До това решение се е стигнало, след като асамблеята е получила протестни писма от всички български политически организации, членуващи в ЕНП – ГЕРБ, ДСБ, СДС, както и “Обединени земеделци” на Анастасия Мозер.

Протестът е бил свързан с това, че Йончев е част от групата на левицата в Народното събрание, както и заради неговата подкрепа за политическата организация “България без цензура”. Йончев, който очакваше темата да бъде повдигната днес, каза че изключването би било прецедент, съобщи “Капитал”. Досега е имало само т.нар. замразяване на членство за една албанска партия.

Йончев съобщи вчера, че Земеделският народен съюз, “България без цензура” и ВМРО възнамеряват да се явят заедно на предстоящите през май избори за Европейски парламент.( Дневник)

Vesti.bg:

„Направи ми хубаво впечатление, че Бареков говори с достойнството на хората, които са били по комунистическите лагери и затвори, а това е моя любима тема. Това каза в интервю за Би Ти Ви президентът Петър Стоянов.

Той илюстрира думите си с примери от Полша и Чехия, където такива хора са създали съпротивителни сили срещу дребните шмекери, бившата номенклатура и ченгетата, създали са друг тип морално-психологическа атмосфера.
Президентът побърза да уточни, че няма нищо общо с присъствието на ген. Уесли Кларк на учредяването на партията на Николай Бареков, каквито спекулации се появиха в интернет.

Той обаче заяви, че макар да не е слушал изявленията на Бареков от учредяването, това, което е прочел в интернет, в много голяма степен му изглежда смислено.

“Това, което казва той за демографията, обръщането на внимание на регионалните проблеми, обръщането на внимание на българските потребители… Ами нека да го кажа направо – лидерите на традиционните партии няма какво да се сърдят на Николай Бареков. Те трябваше отдавна да направят това, което той говори”, заяви Стоянов.
Президентът коментира вероятността подобни изявления да не са нищо повече от популизъм.

“Сигурен съм, че много хора ще си кажат, че това са само думи. А неговите привърженици ще отговорят: “Дайте му възможност да видим дали са само думи”, подхвърли бившият десен политик.

Стоянов не каза открито, че подкрепя партията на Бареков, но призова да има обективност. Той коментира проблемите в Реформаторския блок и подчерта, че ще си остане седесар”.

И още по темата за големите личности…

” В чисто човешки план съчувствам на всеки политик когато от политическа критиката се превърне в долнопробна, засягаща достойнството и семейството му. Твърде много не приемам от политическите табиети на Първанов, но му съчувствам когато го атакуват чрез сина и съпругата му”, коментира Стоянов за политическия си опонент.
Промените в България не се правели заради идея, а заради личност. Така две големи личности като Георги Първанов и лидера Сергей Станишев били в повече на БСП. “АБВ прави първите си стъпки, редно е да ги оставим да покажат какво могат. Не се опарих, като лидер на СДС. Този опит като лидер ми беше полезен. Аз видях, че вече не можех да дам нищо на СДС и по-добре беше да дам крачка назад”, призна Петър Стоянов. ( БЛИЦ)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване