02/06/14 08:49
(http://www.gorichka.bg/)

Европа планира да намалим вредните емисии с 40% до 2030 година

В края на месец януари Европейската комисия оповести актуалните цели за подобряване състоянието на климата. Ето основните точки на новото споразумение, маркиращи какво би трябвало да се случи до 2030 г.:

  • Намаляване с 40% на парниковите газове спрямо нивото от 1990 г. Предишната цел, зададена през 2007 г., беше за 20% намаляване спрямо нивата от 1990 г., до 2020 г.
  • 27% от потребяваната в Европейския съюз енергия да бъде от възобновяеми източници. През 2007 г. целта беше 20% до 2010 г.
  • Подобрена енергийна ефективност – предвидената цел е 25% нагоре, но, за разлика от другите цели, тази не е задължителна. Предишната беше 20%, до 2020 г.

Сред другите общи стремежи на съюза са записани и реформиране на европейската система за размяна на емисии и нови, подобрени системи за мониториране на прогреса. Благодарение на могъщ лобистки тласък от страна на британското правителство добивът на шистов газ няма да бъде законово съблюдаван от гледна точка вреда за околната среда.

EU-GHG-cuts-so-far

Реакциите спрямо заложените цели са противоречиви – природозащитни организации ги обявиха за неадекватни, Грийнпийс в частност коментираха, че за реална промяна целта трябва да бъде поне 55% намаляване на емисиите до 2030 г. Има и много по-мрачни прогнози, например тази на Кевин Андерсън, учен, занимаващ се с климатичните изменения (Tyndall Center). През декември той изпрати отворено писмо до Европейската комисия, в което заяви, че, за да бъде задържано глобалното затопляне под прага на 2°C, емисиите трябва да се намалят с 80% до 2030 г. Действително, това е адски плашещо – заради очевидния факт, че няма да се случи. Комисията защитава взетите си решения, обяснявайки, че това е реално постижимото. Надежда внася фактът, че ЕС вече е постигнал предишната си цел от 20% намаляване на емисиите, цели 7 години предварително.

Trends and projections in Europe 2013 — Tracking progress toward

Дано и този път се окаже, че Комисията е подценила усилията, които европейската икономика е в състояние да вложи в опит за овладяване на климатичните промени. Все пак технологиите, необходими за повишаване на енергийната ефективност и все повече енергия от възобновяеми източници, вече съвсем не са екзотика.

Европа е на трето място в света по обем въглеродни емисии, Азия оглавява, на второ място е Северна Америка. Там и процентът на човек е значително по-висок отколкото този на Стария континент.

През 2015 г. в Париж ще бъде проведена мащабна среща за обсъждане на климатичните промени. ЕС засега е първата група нации, обявила конкретните си цели преди срещата; предстои те да бъдат одобрени и от Европейския парламент.

Надяваме се българското правителство – което и да е то – да следва поне тези зададени от ЕС норми. Без мръсни номера.

Thinkprogress

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване