02/06/14 19:25
(http://ivo.bg/)

Разделяй и балдей

Когато настоявам, че в България разломът на обществото между миналото и бъдещето минава повече по остта изток-запад, отколкото в обичайната за нормалните демокрации координатна система на класическото противопоставяне ляво-дясно, имам на ум нещо, което все по-мразеният на запад десен автократичен унгарски премиер Виктор Орбан демонстрира чрез дружбата си със също така заявения като десен автократ в Кремъл Владимир Путин.

Да припомням ли какви щети на европейското дясно причини с прегръдките си с Путин италианският Силвио Берлускони, когото Бойко Борисов припознаваше за пример за подражание (преди Силвио да нагази необратимо в блатото на съдебните процеси и Бойко да се отрече от менторството му)?

Съсредоточен върху българския проблем с руската намеса ( станал видим за мнозина у нас по украински причини), досега акцентирах върху вътрешното разделение в България между европейските реалности и евразийските мераци.

Вече си си миля, че колкото и да е типичен за България, това не е само местен феномен, употребяван в рамките на водещата се де факто хладна война между Изтока и Запада ( между лидерите на евроатлантическата общност и Русия), в която Путин пое инициативата да настъпва с огромен подкуп в Украйна.

Берлускони си примираше от щастие да подчертава приятелството си с Путин ( и с Бойко Борисов, който се разграничи от него, когато италианецът изпадна в беда).

Подобно на Берлускони, Виктор Орбан от години е в сблъсък с Брюксел. Сега унгарецът показва докъде може да стигне европейски политик в съюзяването в името на своето политическо оцеляване и напук на европейските си събратя.

В този смисъл Орбан постъпва като руския пълководец Александър Невски, който водил войни на запад срещу шведи и германци с помощта на азиатската Златна орда ( чиито роднини след това ще удавят в кръв половин Европа и ще унищожат за 500 години напред България, която ще нарече най-големия си религиозен храм в столицата си на името на руския светец Ал. Невски).

Ето как евроскептикът Орбан, подкрепян от Йоббик ( унгарския Сидеров) се заигра с евразиатеца Путин.

Унгарският парламент одобри руския заем за строежа на АЕЦ “Пакш”

“Парламентът на Унгария одобри в четвъртък споразумението с Русия за изграждането на два нови реактора в АЕЦ “Пакш”, предоставяйки за целта заем от 10 млрд. долара, предаде Асошиейтед прес.

Споразумението, подписано в средата на януари по време на среща в Москва на унгарския премиер Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин, предвижда руската корпорация “Росатом” да построи два блока от 100-1200 МВ на територията на единствената унгарска АЕЦ, която се намира на 100 км от Будапеща. Русия ще предостави на Унгария заем до 10 милиарда евро, равняващ се на около 80 на сто от разходите за строителство.

Сделката получи зелена светлина от депутатите от управляващата партия ФИДЕС и крайнодясната опозиционна партия Йоббик. Повечето леви депутати гласуваха против при вот 256:29.

Правителството твърди, че разширяването на АЕЦ “Пакш”, която осигурява около 40 процента от електроенергията в Унгария, ще намали енергийната зависимост на страната от чуждестранните източници.

В същото време обаче се засилва дългосрочното влияние на Русия по енергийните въпроси, като се има предвид че Унгария вече получава по-голямата част от природния газ и петрола си от Русия, отбелязва АП”.(Медиапул)

Това е актуална илюстрация на тактиката на съветско-руския империализъм в стил “разделяй и балдей” ( т.е. разделяй и се кефи), за която васали се намират дори и в имунизираната с много кръвопускане срещу съветския вирус пуста унгарска пуста!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване