02/07/14 00:41
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Макарони със сирене

Макарони със сирене

Като стане дума за макарони със сирене, първото нещо за което се сещам е пълна тенджера с горещи макарони разбъркани със захар и натрошено саламурено сирене, които мама ни правеше за закуска. Любими са ми и сега. Чак после евентуално може да ми хрумне, че става дума за американските макарони със сирене, срещани най-често като mac’n'cheese. И тях обичам, въпреки че досега съм ги приготвяла както ми хрумне и с каквото разполагам на момента, така че да се впишат в много бързите и вкусни вечери. Имам макарони, сварявам ги, заливам със сметана или прясно мляко, поръсвам с различни сирена и запичам докато всичко се слее в кадифен сос, който обвива макароните.

Неотдавна попаднах на статия в epicurious.com и видях как всъщност се приготвят и че не е толкова просто, колкото звучи. Взаимствани са френски техники, френски сос, английско сирене и италиански макарони. Няма как да не се запитам защо тази рецепта е толкова известна в Америка. Според различни източници събрани в Уикипедия, макарони със сирене е френско ястие от прясна паста, масло и пармезан, приготвяно в началото на 14 век. Рецептата се пренася в Англия и през 18 век вече се приготвя с макарони, сос бешамел смесен с чедар и всичко се поръсва с пармезан. В английска кулинарна книга за първи път се появяват хлебните трохи, а маслото е все така поддържано в рецептата. Най-накрая през 19 век, третият президент на САЩ Томас Джеферсън сервира макарони със сирене на държавна вечеря и от тук насетне макароните със сирене се свърват с Америка. Аха, ето къде било разковничето! После обаче настъпва хаосът. Сос бешамел, сос от сметана с жълтъци, различни сирена, различни макарони и накрая полуфабрикат в магазина. Излиза, че първообразът на ястието макарони със сирене е само една мъничка основа на рецептата, която днес може да си приготвим, а самата рецепта е гъвкава за импровизации. С форма на макароните, която ни харесва, със сирената, които обичаме, с хлебни трохи, които след като се запекат дават прекрасна хрупкава коричка под кремообразните макарони. Значи и моят лесен вариант от сварени макарони, залети със сметана и поръсени със сирена може да се смята за вариант на mac’n'cheese. Версията на Джейми Оливър, която включва домати също е интересна, но за нея ще изчакам лятото. Сега реших да опитам макароните, които се приготвят семпло със сос бешамел и сирене чедар.

Макарони със сирене

Макарони със сирене

Адаптирано от epicurious.com

За рецептата обикновено се използват макарони, които е необходимо да се сварят ал денте, тъй като термичната обработка продължава и във фурната.

Сиренето, което използвах е отлежал чедар с остър вкус, оставящ леко щипещо усещане накрая. Може да се използва и друг вид сирене или комбинация от няколко, като нека се има предвид, че основния вкус на макароните със сирене идва от вкуса на сиренето или сирената, които се използват.

За великолепен резултат препоръчвам хлебните трохи да се приготвят у дома, от стар хляб. Галетата няма да даде тази хрупкава коричка, която се получава от прясно приготвени хлебни трохи.

Рецептата има няколко стъпки, които за улеснение описвам в последователен ред, а снимките надявам се ще помогнат за изпълнението им.

Резултатът накрая е много вкусно ястие, в което може да се сложат бланширани броколи, карфиол, спанак, карамелизиран лук, запържен бекон или друго, което се харесва. За повече идеи разгледай още 19 предложения от epicurious.com

Времето за печене отбелязано в рецептата е 30 минути, като на последните десетина включих вентилатора за да се зачервят хлебните трохи. За по-сочни и кремообразни макарони, смятам, че ще бъде достатъчно да се запекат само за 10-15 минути с вентилатор, колкото трохите да станат хрупкави, а отдолу макароните да останат с повече сос.

Посочените дози са за 4-6 порции.

Продукти:

  • 4 супени лъжици масло + допълнително за тавата
  • 80 г стар хляб (4-5 филии от багета)
  • 350 г отлежал чедар
  • 250 г макарони
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 1/2 супена лъжица брашно
  • 1 чаена лъжица горчица
  • сол и прясно смлян черен пипер

Тава с приблизителни размери 30×18 см се намазва с разтопено масло.

Стар хляб се нарязва на кубчета

Хлябът се нарязва на кубчета и се смила в кухненски робот докато се образуват трохи.

Трохите се прехвърлят в купа

Трохите се прехвърлят в купа.

Чедарът се настъргва на ситно

Чедарът се настъргва на ситно.

Хлебните трохи се смесват с масло и малко от сиренето

Две супени лъжици от маслото се разтопяват и с тях се заливат хлебните трохи и се разбъркват. Към тях се добавя и шепа от настърганото сирене. Разбъркват се и се оставят настрана.

Макароните се варят в подсолена вода

Макароните се сваряват в подсолена вода според упътването на опаковката, като се внимава да не се разваряват и да се оставят ал денте.

Прецедените макарони

Прецеждат се от водата и се оставят настрана.

Прясното мляко се загрява, но без да завира.

Разтопяват се две лъжици масло

В тенджера или дълбок тиган на умерен огън се разтопят останалите две лъжици масло.
Добавя се брашното и се разбърква

Добавя се брашното и се разбърква с дървена шпатула.

Готви се докато стане светло кафяво

Разбъркването продължава на умерен огън докато брашното придобие светло кафяв цвят, около 3 минути.

Сгъстеният сос

Добавя се прясното мляко на непрекъсната струйка, при непрекъснато разбъркване. Когато се добави цялото мляко сосът продължава да се разбърква докато заври и започне да се сгъстява, около 3 минути.

Към бешамела се добавят горчица и сирене

Тенджерата се отстранява от огъня. В бешамела се добавят горчицата и останалото настъргано сирене. Разбъркват се докато сиренето се разтопи.

Сосът се изсипва при макароните

Сосът се изсипва при сварените макарони и се разбъркват внимателно. Посоляват се сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Макароните поръсени с хлебни трохи и сирене

Макароните се изсипват в подготвената тава. Поръсват се с хлебните трохи със сиренето.

Запичат се в предварително нагрята фурна на 180°C за 30 минути, като на последните 10 се включва вентилатора за да се запекат трохите и да станат хрупкави.

Готовите макарони със сирене

Макароните със сирене се сервират горещи.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Макарони със сирене е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 02/07/14 00:41 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/NgoW3yQNvHk/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване