02/08/14 10:52
(http://www.gorichka.bg/)

С Phytokinetic на покрива на всеки автобус може да има градина

3016441-inline-bus-7-1

Marc Grañén е истински визионер. Ама от най-любимите ни. Официално наричащ себе си „артист на пейзажа“, той съвсем реално може да промени картинката на съвременния град. Неговият страхотен проект Phytokinetic предлага всеки автобус на градския транспорт или друг, да се превърне в зелен оазис. Мобилен при това. phytokinetic-green-roof-bustop-urbangardensweb

Градинката на покрива на автобус е толкова логична и толкова неизмислена досега идея, че направо не ни се вярва. Стандартно неизползваемата сега площ е около 20 кв.м. на автобус, а озеленена тя ще поглъща отделените от самия него вредни изпарения, превръщайки го в една идея по-устойчиво возило; градинката охлажда вътрешността на автобуса, спестявайки от (евентуално наличния) климатик. Тестовете показват сигнификантно намаляване на градусите с изобщо ненезначителните 3,5C. А освен това ще промотира темата за опазване на околната среда съвсем естествено, масово и ежедневно; ще превърне града в своеобразна туристическа атракция…

ku-xlarge

Автобусите няма да изразходват повече гориво заради допълнителното тегло на покривната градинка – почвата е заменена от хидропонична пяна с дебелина по-малко от 7 см. Разположена е върху специална мрежа, за да не ляга на плещите на автобусната конструкция. Необходимата за съществуването си вода градинката черпи от кондензацията, получена от тръбите на климатичната система на автобуса, които се намират между покрива и растенията. Цялата инсталация е застопорена здраво с мрежа от неръждаема стомана, така че няма да се впечатли и при най-рязкото набиване на спирачки.

phyto-kinetic3

Показно-автобусът на Марк събира погледи и одобрения в Жирона, Испания. Системата е патентована и в подготовка за масово приложение.

Чудесен план, който трябва да бъде придвижен час по-скоро. Ако може и в няколко български града?

Phytokinetic

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване